Wegańskie święta z Lidlem!

Wigilia i Boże Narodzenie w wegańskim wydaniu? Jak najbardziej! I nie musi być to wcale skomplikowane. Większość świątecznych potraw bez problemu możemy przygotować w wersji bezmięsnej. Pyszne pierogi z roślinnym farszem, aromatyczne dania z grzybami, wegańskie sałatki czy sernik na bazie jogurtu sojowego. Lidl podpowiada, jak przygotować się do wegańskich świąt.

Święta zbliżają się wielkimi krokami. Nadszedł więc czas, by skomponować uroczyste menu. Niech przy wspólnym stole znajdzie się miejsce dla każdego, by wszyscy – bez wyjątku – mogli delektować się świątecznymi specjałami. Z Lidlem przygotujemy potrawy w każdej możliwej wersji, również wegańskiej.

Materiał reklamowy Lidl
Materiał reklamowy Lidl Materiał reklamowy Lidl

W sklepach Lidl Polska znajdziemy szeroki wybór produktów na bazie roślin, warzyw czy owoców. Bez problemu możemy zatem przygotować zarówno potrawy wytrawne, jak i desery w wersji wegańskiej. Sieć poleca przyrządzić pierogi z wykorzystaniem farszu roślinne mielone a la wołowe (Dobra Kaloria, 8,99 zł/ 150 g/ 1 szt.) czy urozmaicić świąteczny barszcz aromatycznymi roślinnymi klopsikami grzybowymi (Dobra Kaloria, 8,99 zł/ 180 g/ 1 szt.). Na stół możemy wystawić roślinny pasztet pieczony z pomidorami (Dobra Kaloria, 8,99 zł/ 200 g/ 1 szt.) czy sałatkę z tofu klasycznym, bądź wędzonym (Vemondo, 4,49 zł/ 180 g/ 1 szt.) z wegańskim majonezem (Vemondo, 4,99 zł/ 390 ml/ 1 szt.).

Materiał reklamowy Lidl
Materiał reklamowy Lidl Materiał reklamowy Lidl

Na święta nie może zabraknąć również słodkiego akcentu. W ofercie sklepów znajdziemy wiele słodyczy wegańskich, m.in. kruche ciasteczka korzenne (Favorina, 4,99 zł/ 600 g/ 1 szt.), ciasteczka migdałowo-korzenne (Favorina, 5,99 zł/ 300 g/ 1 szt.), gorzką czekoladę z nadzieniem marcepanowym (Favorina, 5,99 zł/ 125 g/ 1 szt.), chlebek marcepanowy (Favorina, 4,99 zł/ 100 g/ 1 szt.) czy kremy o smaku piernikowym (Favorina, 8,99 zł/ 350 g/ 1 szt.). Razem z Lidlem przygotujemy również pyszny sernik na bazie wegańskiego produktu o smaku mascarpone (Vegenation, 8,99 zł/ 250 g/ 1 szt.) lub jogurtu sojowego (Vemodno, 5,49 zł/ 500 g/ 1 szt.). Przykładowy przepis z www.kuchnialidla.pl znajdziemy poniżej.

Materiał reklamowy Lidl
Materiał reklamowy Lidl Materiał reklamowy Lidl

Sernik na jogurcie sojowym

Składniki:

Spód:

  • ciasteczka korzenne – 18 szt.
  • olej kokosowy – 60 g
  • kakao – 1 łyżka

Masa sernikowa:

  • jogurt sojowy – 1 kg
  • cytryna – 1 szt.
  • mleczko kokosowe – 150 ml
  • mąka ziemniaczana – 3 łyżki
  • cukier – 140 g
  • oliwa – 2 łyżki
  • sól – 1 szczypta
  • ekstrakt z wanilii (opcjonalnie) – 1 łyżeczka

Przygotuj:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • czystą ściereczkę
  • papier do pieczenia
  • tortownicę o średnicy 23 cm
  • sitko o drobnych oczkach
  • blender

Przygotuj wcześniej:

Sitko wyłóż czystą ściereczką i umieść na dużej misce. Na ściereczkę wyłóż jogurt sojowy i wstaw do lodówki na całą noc do odsączenia.

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SPÓD

Ciasteczka korzenne łączymy w naczyniu blendera z kakao. Rozdrabniamy i łączymy z roztopionym olejem kokosowym. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, rozprowadzamy po całym dnie formy i delikatnie dociskamy. Spód wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania masy sernikowej.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SERNIKOWĄ

Odsączony jogurt sojowy przekładamy do miski. Dodajemy skórkę otartą z cytryny i wyciśnięty niej sok, oliwę, mleczko kokosowe, mąkę ziemniaczaną, cukier, sól i opcjonalnie ekstrakt z wanilii. Całość dokładnie mieszamy, aż uzyskamy gładką i kremową konsystencję.

KROK 3: PIECZEMY SERNIK

Masę przelewamy na schłodzony spód. Sernik pieczemy ok. 50-60 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Po wystygnięciu dekorujemy według uznania.

Część wegańskich produktów znajdziemy na stałe w ofercie sklepów Lidl Polska. Słodycze Favorina dostępne są do świąt lub wyczerpania zapasów.

Materiał reklamowy Lidl
Materiał reklamowy Lidl Materiał reklamowy Lidl