Święta zbliżają się wielkimi krokami. Nadszedł więc czas, by skomponować uroczyste menu. Niech przy wspólnym stole znajdzie się miejsce dla każdego, by wszyscy – bez wyjątku – mogli delektować się świątecznymi specjałami. Z Lidlem przygotujemy potrawy w każdej możliwej wersji, również wegańskiej.
W sklepach Lidl Polska znajdziemy szeroki wybór produktów na bazie roślin, warzyw czy owoców. Bez problemu możemy zatem przygotować zarówno potrawy wytrawne, jak i desery w wersji wegańskiej. Sieć poleca przyrządzić pierogi z wykorzystaniem farszu roślinne mielone a la wołowe (Dobra Kaloria, 8,99 zł/ 150 g/ 1 szt.) czy urozmaicić świąteczny barszcz aromatycznymi roślinnymi klopsikami grzybowymi (Dobra Kaloria, 8,99 zł/ 180 g/ 1 szt.). Na stół możemy wystawić roślinny pasztet pieczony z pomidorami (Dobra Kaloria, 8,99 zł/ 200 g/ 1 szt.) czy sałatkę z tofu klasycznym, bądź wędzonym (Vemondo, 4,49 zł/ 180 g/ 1 szt.) z wegańskim majonezem (Vemondo, 4,99 zł/ 390 ml/ 1 szt.).
Na święta nie może zabraknąć również słodkiego akcentu. W ofercie sklepów znajdziemy wiele słodyczy wegańskich, m.in. kruche ciasteczka korzenne (Favorina, 4,99 zł/ 600 g/ 1 szt.), ciasteczka migdałowo-korzenne (Favorina, 5,99 zł/ 300 g/ 1 szt.), gorzką czekoladę z nadzieniem marcepanowym (Favorina, 5,99 zł/ 125 g/ 1 szt.), chlebek marcepanowy (Favorina, 4,99 zł/ 100 g/ 1 szt.) czy kremy o smaku piernikowym (Favorina, 8,99 zł/ 350 g/ 1 szt.). Razem z Lidlem przygotujemy również pyszny sernik na bazie wegańskiego produktu o smaku mascarpone (Vegenation, 8,99 zł/ 250 g/ 1 szt.) lub jogurtu sojowego (Vemodno, 5,49 zł/ 500 g/ 1 szt.). Przykładowy przepis z www.kuchnialidla.pl znajdziemy poniżej.
Sernik na jogurcie sojowym
Składniki:
Spód:
Masa sernikowa:
Przygotuj:
Przygotuj wcześniej:
Sitko wyłóż czystą ściereczką i umieść na dużej misce. Na ściereczkę wyłóż jogurt sojowy i wstaw do lodówki na całą noc do odsączenia.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SPÓD
Ciasteczka korzenne łączymy w naczyniu blendera z kakao. Rozdrabniamy i łączymy z roztopionym olejem kokosowym. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, rozprowadzamy po całym dnie formy i delikatnie dociskamy. Spód wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania masy sernikowej.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SERNIKOWĄ
Odsączony jogurt sojowy przekładamy do miski. Dodajemy skórkę otartą z cytryny i wyciśnięty niej sok, oliwę, mleczko kokosowe, mąkę ziemniaczaną, cukier, sól i opcjonalnie ekstrakt z wanilii. Całość dokładnie mieszamy, aż uzyskamy gładką i kremową konsystencję.
KROK 3: PIECZEMY SERNIK
Masę przelewamy na schłodzony spód. Sernik pieczemy ok. 50-60 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Po wystygnięciu dekorujemy według uznania.
Część wegańskich produktów znajdziemy na stałe w ofercie sklepów Lidl Polska. Słodycze Favorina dostępne są do świąt lub wyczerpania zapasów.