Kupowanie produktów spożywczych w nadmiarze lub w sposób nieplanowany, co powoduje że niewykorzystane często trafiają na śmietnik, to problem szeroko dyskutowany przez ekspertów na całym świecie. Okazuje się, że oprócz systemowych rozwiązań każdy z nas może przeciwdziałać mu w swoim domu, zwłaszcza że aż 60 proc. wyrzucanego jedzenia pochodzi właśnie z gospodarstw domowych[1]. Jak zacząć? Po prostu i najlepiej od zaraz. Wystarczy planować posiłki, a co za tym idzie również zakupy, wkładając do koszyków to, co rzeczywiście jest nam potrzebne, korzystać z promocji w sposób rozsądny, a następnie zwrócić uwagę na właściwe przechowywanie produktów i późniejsze ich wykorzystywanie.
W związku z przypadającym na 9 lutego Międzynarodowym Dniem Pizzy Netto podpowiada swoim klientom jak obchodzić to święto w duchu zero waste. Bynajmniej nie oznacza to rezygnacji z pizzy
[1] Dane projektu PROM pt. „Opracowanie systemu monitorowania marnowanej żywności i efektywnego programu racjonalizacji strat i ograniczania marnotrawstwa żywności"
Edukacja klientów stanowi jeden z filarów naszego zaangażowania w tematykę zero waste. Namawiamy konsumentów do mądrych, przemyślanych zakupów i podpowiadamy, jak korzystać z artykułów spożywczych, by marnowało się jak najmniej. Z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy zachęcamy wszystkich do przygotowania włoskich placków w stylu zero waste, czyli wykorzystując te produkty, które mamy już w domu – tłumaczy Patrycja Kamińska, PR Manager Netto.
Efekt? Mnóstwo świetnej zabawy dla całej rodziny, autorskie pomysły na niestandardowe połączenia smaków i działania ekologiczne w duchu zero waste, dzięki którym zapomniane artykuły spożywcze mogą zyskać drugie – smaczne – życie.
– Przygotowując pizzę z resztek, warto przede wszystkim uruchomić wyobraźnię. Wtedy okazuje się, że jesteśmy w stanie wykorzystać prawie wszystkie produkty, których używamy na co dzień, od podwiędłych warzyw, po końcówki sera, sosu, wędlin, a nawet kotletów – tłumaczy Kuba Korczak, ekspert zero waste, szef kuchni. – Świetnie sprawdzi się chociażby mięso z rosołu, które wystarczy zamarynować np. w mieszance typu gyros. Idealnie na pizzy odnajdą się również klopsy, czy mielone, które po dodaniu kropli oliwy, ulubionych przypraw i szczypty oregano nabiorą zupełnie nowego wymiaru. Jako podstawę pizzy wykorzystujmy resztki sosu do makaronu czy różnorakie pesta. Z pomarszczonych pomidorów tzw. nie pierwszej świeżości, warto przygotować klasyczny sos, który podbije nasze serca, jeśli warzywa te wcześniej upieczemy, co zintensyfikuje ich smak i nada niepowtarzalnego charakteru – dodaje.
Ekspert podkreśla także, że gotowanie w duchu zero waste to nie tylko efektywne działanie proekologiczne, dzięki któremu przeciwdziałamy marnowaniu jedzenia. To także idealny sposób na znaczące wsparcie dla domowego budżetu, gdyż szacunkowo statystyczna polska rodzina wyrzuca rocznie produkty o wartości nawet trzech tysięcy złotych. Wykorzystanie artykułów spożywczych, które mamy w domu w różnorodny, kreatywny sposób, generuje zatem realnie wysokie oszczędności. Warto wprowadzić mądre zasady w życie, zaczynając chociażby od Międzynarodowego Dnia Pizzy.
Mnóstwo ciekawych pomysłów na przygotowanie, przechowywanie i odgrzewanie pizzy w duchu zero waste znajdziemy na stronie www.netto.pl/nie-marnujemy-zywnosci/ . Wśród porad Netto publikuje także wyjątkowe i niezwykle klarowne przepisy autorstwa Kuby Korczaka na ciasto, w tym bezglutenowe, z nutą rozmarynu, oraz aromatyczny sos do pizzy z pieczonych pomidorów. Sprawdzą się one idealnie podczas wspólnej kulinarnej zabawy z rodziną, czy przyjaciółmi.
W tygodniu od 7 do 12 lutego (lub do wyczerpania zapasów) w Netto można także znaleźć wiele artykułów, które pomogą w przygotowaniu pysznej pizzy w domu. W ofercie gazetki non food znajdują się m.in. kamień do pizzy (o średnicy 33 cm) z dodatkowym stojakiem i nożykiem w cenie 49 PLN, łopatka do pizzy (o średnicy 30,5 cm) w cenie 29 PLN, czy nożyczki do pizzy w cenie 12 PLN. Cała oferta dostępna jest na stronie www.netto.pl/gazetka-netto.
Dodatkowo, specjalnie dla klientów Netto, ekspert od zero waste i szef kuchni – Kuba Korczak, w dniach od 9 do 12 lutego, na swoich social mediach: instagram.com/kuba_korczak oraz fb.com/gotujezerowaste będzie odpowiadał na pytania związane z tym, jak kreatywnie i zaskakująco wykorzystać produkty, które mamy w swoich domach lub co błyskawicznie dokupić, by stworzyć wyjątkową i obłędnie smakowitą kompozycję.