Pierwszym punktem jaki należy wziąć pod uwagę podczas robienia zakupów spożywczych to oczywiście skład produktów. Im krótszy tym lepszy, ponieważ oznacza, że produkt jest mniej przetworzony. Oczywiście sprawdzony skład przekłada się też na naturalny i pyszny smak. Niestety nie zawsze mamy czas na to, by sprawdzać dokładnie każdy z naszych zakupów. Dlatego ważnym jest aby lepiej poznać firmę, po której produkty chętnie sięgamy, tak by wiedzieć jak one powstają i jaką drogę muszą pokonać, by trafić finalne w nasze ręce. Przykładem marki, która w sposób transparentny pokazuje historie powstania swoich produktów jest Goodvalley. Marka oferuje swoim konsumentom bogaty wybór wysokiej jakości świeżego mięsa wieprzowego, m.in. mięsa mielonego ze schabu, szynki czy łopatki. W ofercie można znaleźć także karkówkę, polędwiczki, mięso siekane z szynki czy stek ze schabu. Produkty te będą doskonałe do przyrządzania dań bogatych w białko i składniki odżywcze. Firma specjalizuje się również w produkcji wyrobów mięsnych bez konserwantów- zawsze z czystą etykietą.
Drogę powstania produktów Goodvalley można przedstawić w trzech krokach, które są zarazem kluczowymi wartościami dla firmy:
Ale to nie wszystko. Goodvalley monitoruje i ogranicza transport. Wszystkie zwierzęta pochodzą z Polski, także lokalizacje i fermy są położone blisko siebie co pozwala zoptymalizować kwestię dostaw. Goodvalley produkuje odpowiedzialnie. Ma to przełożenie na jakość produktu i finalnie na nasze zdrowie. A co ze smakiem? Smak jest pochodną sposobu produkcji i składników. Dlatego, robiąc zakupy warto zwracać uwagę także na historie powstania produktu aby dokonywać świadomych wyborów. Sięgajmy po produkty powstałe w sposób zrównoważony, z zachowaniem bioróżnorodności. Nasze wybory mają znaczenie i dla nas, i dla naszej Planety.