Zielony styczeń z Violife

1 stycznia br. ruszyło wyzwanie Veganuary zachęcające do zmiany nawyków żywieniowych na roślinne. Violife - marka 100 proc. roślinnych alternatyw dla serów, wspiera wyzwanie, pokazując, że dieta wege jest łatwa, niezwykle smaczna, a co najważniejsze zdrowa dla nas i naszej planety.

Veganuary to coroczne, globalne wyzwanie organizowane od 2014 roku, które promuje i edukuje na temat weganizmu, zachęcając ludzi do takiego stylu życia w styczniu. Głównym celem akcji jest zachęcenie jak największej liczby osób do przejścia na dietę roślinną. Po dołączeniu do wyzwania, uczestnicy codziennie otrzymują informacje na temat diety roślinnej oraz różnego rodzaju wskazówki ułatwiające im realizację postanowienia.

Dumny, 100 proc. roślinny

Violife, kolejny raz, wspiera wyzwanie, zachęcając i pokazując konsumentom, że dieta roślinna jest zdrowa i bardzo smaczna. Marka jest dumna z faktu, że jej produkty są w 100 proc. roślinne. Uczestnicy wyzwania Veganuary z Violife mogą również być dumni z faktu przystąpienia do wyzwania, bo dzięki temu robią coś dobrego dla siebie i dla naszej planety. W ramach wyzwania przygotowano atrakcje i niespodzianki, w tym przepisy z topowymi produktami, jak Violife Gouda Flavour Slices i Violife Cheddar Flavour Slices. W przepisach nie brakuje lubianych produktów: Violife Greek White i Violife Creamy Oryginal.

Marka od lat zachęca do zmiany stylu życia. 100 proc. roślinne alternatywy dla serów to produkty nie tylko dla wegan, ale też dla osób borykających się z alergiami. Docenią je także miłośnicy kuchni tradycyjnej, spożywający produkty zwierzęce, którzy chcą urozmaicić swój jadłospis i wprowadzić do niego więcej produktów roślinnych – z korzyścią dla zdrowia, kondycji organizmu i dobra planety.

Poznaj roślinne inspiracje na każdą porę dnia

Na dobry początek dnia, idealna będzie kanapka. Nowego wymiaru lunchu nada roślinna zupa. A na kolację włoskie danie w greckim stylu – pizza z kremowym 100 proc. roślinnym odpowiednikiem sera.

Podejmij wyzwanie Veganuary z Violife i ciesz się wyrazistym smakiem!

Aby zachęcić konsumentów do przejścia na dietę roślinną, marka prowadzi szereg działań komunikacyjnych w internecie, własnych mediach społecznościowych, a także przy półce sklepowej. Do podjęcia wyzwania Veganuary razem z Violife zachęcają influencerzy, którzy publikują własne przepisy na wegańskie dania.

1 stycznia ruszyła także loteria, której celem jest zachęcenie do wypróbowania produktów roślinnych marki. Warunkiem uczestnictwa w loterii jest zakup minimum 2 dowolnych produktów Violife, zachowanie paragonu i zarejestrowanie go na stronie wyzwanieviolife.pl. Loteria potrwa do 31 stycznia.

O wszystkich działaniach, Violife informuje na bieżąco poprzez własne media społecznościowe.

Z Violife, Veganuary może trwać cały rok!

Styczeń to doskonały czas na zmiany i nowe postanowienia. Dlatego Violife zachęca do zmiany stylu życia na bardziej roślinny, dzięki uczestnictwu w wyzwaniu Veganuary. W styczniu rozpoczyna również współpracę z Proveg - międzynarodową organizacją budującą świadomość żywieniową, której misją jest ograniczenie globalnego spożycia produktów odzwierzęcych o 50 proc. do 2040 roku. Tym samy wspiera wszystkich, którzy chcą zmienić swoje nawyki nie tylko w styczniu. ProVeg Veggie Challenge to całoroczne 30-dniowe wyzwanie, do którego można dołączyć w każdej chwili. Uczestnicy będą mieli dostęp do przepisów, również od marki Violife, wskazówek i porad trenerów, a także podsumowań dotyczących tego, ile dwutlenku węgla, wody, ziemi i zwierząt mogą uratować, jedząc roślinnie.

Top of the Top – produkty, które rozpływają się w ustach

Violife Cheddar Flavour Slices to plastry wegańskiej alternatywy dla sera cheddar. Idealnie się topią na kanapce, na wegańskim burgerze lub na krakersie. 100 proc. roślinny produkt, który nie zawiera alergenów.

ViolifeViolife materiały reklamowe

Violife Blok Greek White – inspirowana greckimi tradycjami kulinarnymi, 100 proc. roślinna alternatywa dla sera feta. Użyj go do przygotowania sałatki z oliwkami i pomidorkami koktajlowymi albo dodaj do farszu zapiekanych pieczarek.

ViolifeViolife materiały reklamowe

Na dobry początek dnia – kanapka

Czas przygotowania: 15 minut

Liczba porcji: 2

Składniki:

  • 2 plastry Violife Edam Flavour Slices
  • 2 plastry Violife Gouda Flavour Slices
  • 2 plastry Violife Cheddar Flavour Slices
  • 6 łyżek roślinnej margaryny
  • 6 kromek chleba na zakwasie
  • ½ startego buraka
  • garść liści jarmużu
  • mała, drobno posiekana cebula

Sposób przygotowania:

Posmaruj kromki chleba roślinną margaryną, a następnie połóż je na średnio rozgrzanej patelni.

Gdy kromki chleba będą już podpieczone na złoty kolor, na każdej ułóż kolejno po dwa plastry Violife o smaku Edam, Gouda i Cheddar.

Kromki chleba układaj piętrowo, zaczynając od kromki z plastrami Violife o smaku Edam. Ułóż na niej liście jarmużu. Następnie na jarmużu ułóż kromkę z plastrami Violife o smaku Gouda oraz startego buraka. Kromkę z plastrami Violife o smaku Cheddar połóż na wierzch i posyp posiekaną cebulą.

Całość przykryj ostatnią kromką upieczonego chleba. Na patelni odwracaj całą kanapkę, aż zarumieni się z każdej strony, a plastry wszystkich smaków Violife idealnie się roztopią. Podając, przekrój kanapkę na pół, a górę udekoruj kiełkami, np. groszku.

Nowy wymiar lunchu – roślinna zupa

Czas przygotowania: 50 minut

Liczba porcji: 6

Składniki:

  • 1 opakowanie Violife Creamy Original
  • 400 g świeżego szpinaku
  • 2 duże cukinie pokrojone w kostkę
  • 2 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
  • duży por, pokrojony w drobną kostkę
  • cebula, pokrojona w kostkę
  • zielone chili, pozbawione pestek i pokrojone w drobną kostkę
  • 400 g mleka kokosowego
  • 240 ml wody lub bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka łagodnego curry w proszku
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • ½ łyżeczki mielonej kurkumy
  • sól i pieprz do smaku
  • liście kolendry i szpinaku baby, do podania

Składniki na paluchy chlebowe:

  • 4 kromki wybranego chleba, pokrojone w słupki
  • ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki świeżego rozmarynu
  • ½ łyżeczki świeżego tymianku
  • ½ łyżki oliwy z oliwek
  • Violife Epic Cheddar tarty

Sposób przygotowania:

W misce wymieszaj pokrojone paluchy chlebowe z oliwą z oliwek, czosnkiem, rozmarynem i tymiankiem. Mieszaj, aż pokryją się przyprawami.

Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek i smaż paluchy, często mieszając, na złoty kolor. Odłóż na wyłożoną papierem blachę i posyp chleb tartym Violife według uznania.

Do dużego garnka wlej olej kokosowy. Dodaj cebulę, pieprz i smaż na złoty kolor. Dodaj pory, ziemniaki, cukinię, chili i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem, przykryj i gotuj przez 5 minut.

Dodaj wodę lub bulion warzywny i mleko kokosowe, gotuj przez kolejne 20 minut lub do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Dodaj szpinak i gotuj przez kolejne 5 minut. Za pomocą blendera ręcznego zmiksuj zupę na krem. Dodaj połowę Violife Creamy do zupy i mieszaj, aż się rozpuści i połączy z zupą.

Zupę podawaj z paluchami chlebowymi lub kawałkiem Violife Creamy Original i listkami szpinaku baby lub kolendry.

Grecka pizza z kremowym 100 proc. roślinnym odpowiednikiem sera

Czas przygotowania: 30 minut

Liczba porcji: 2

Składniki:

  • 200 g Blok Violife Greek White
  • wegańskie ciasto na pizzę
  • 2 łyżki sosu marinara
  • 6 pomidorków koktajlowych, pokrojonych w plasterki
  • czerwona papryka, pokrojona w paski
  • 1-2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • czerwona cebula, pokrojona w plasterki
  • 10 oliwek pokrojonych w plasterki
  • oliwa z oliwek
  • świeże oregano do dekoracji
  • płatki chilli do dekoracji

Sposób przygotowania:

Umieść ciasto na pizzę na lekko posypanej mąką powierzchni i rozwałkuj na okrąg o średnicy 30 cm. Wierzch ciasta posmaruj kilkoma łyżkami sosu marinara, a następnie dodaj pomidorki koktajlowe, czerwoną papryką, świeże oregano, czosnek, cebulę i oliwki. Skrop obficie oliwą z oliwek i piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 15 minut.

Pokrusz Violife Greek White i ułóż na wierzchu pizzy. Piecz przez kolejne 5 minut. Przed podaniem posyp świeżymi ziołami i płatkami chili.

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.