Nasze propozycje to trzy przepisy na dania, które zadowolą różne gusta. Jeden z nich jest wariacją na temat włoskiego makaronu, ale z azjatyckim sznytem. Zamiast sosu pomidorowego jest puree z awokado z dodatkiem m.in. sosu sojowego i oleju arachidowego. Druga inspiracja to bajecznie proste kaszotto z polską kaszą gryczaną i suszonymi grzybami, które większość z nas ma w swojej spiżarni. Na końcu coś dla fanów fast foodów, ale w wersji wegańskiej – czyli burgery z tofu w chrupiącej panierce panko. Wszystkie wspomniane potrawy bardzo się od siebie różnią, ale łączy jeden składnik – serek śmietankowy Łaciaty. Często mamy w lodówce i nawet nie zdajemy sobie sprawy, jak wiele jest jego zastosowań.
Makaron z sosem z awokado, groszkiem i ziołami
Przygotowanie tego dania, trwa dokładnie tyle, co ugotowanie makaronu. Świetnie sprawdzi się na szybki obiad, jak również wizytę gości, gdy chcemy przygotować coś mniej oczywistego.
Składniki:
250 gramów makaronu
Dojrzałe awokado
Pół opakowania serka śmietankowego Łaciaty naturalny 135 g
Sok z połowy limonki
1 łyżka sosu sojowego
Szczypta kuminu
Łyżka oleju arachidowego
200 gramów mrożonego zielonego groszku
Kiełki groszku
Garść świeżej kolendry
Sposób przygotowania:
Wstaw wodę na makaron i ją posól. Gdy woda zawrze, wsyp makaron. Na pięć minut przed końcem gotowania wrzuć do wody z makaronem mrożony groszek. Do blendera włóż awokado, serek śmietankowy Łaciaty naturalny, sok z limonki, sos sojowy, kumin i olej arachidowy. Makaron z groszkiem odcedź. Do garnka z makaronem dodaj kiełki groszku, wymieszaj (pod wpływem ciepłego makaronu kiełki trochę zmiękną), a potem dodaj sos. Podawaj ze świeżą kolendrą.
Kaszotto z grzybami i serkiem śmietankowym
To szybkie danie przygotujesz ze składników, które większość z nas posiada zawsze w domu. Dodane do kaszotto grzyby zapewnią pyszny, głęboki aromat. Serek śmietankowy Łaciaty naturalny połączy natomiast składniki i nada potrawie kremowej konsystencji.
Składniki:
200 gramów kaszy gryczanej
1,5 szklanki bulionu
Cebula
80 gramów grzybów suszonych
Serek śmietankowy Łaciaty naturalny 135 g
Masło klarowane
Natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Grzyby wsyp do miseczki, zalej wrzątkiem i pozostaw pod przykryciem, żeby zmiękły. Cebulę drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej masło klarowane i podsmaż na nim cebulę. Grzyby wyjmij z wody (ale wody po moczeniu nie wylewaj), posiekaj i dodaj do zeszklonej cebuli. Na patelnię wysp kaszę gryczaną, wlej wodę po moczeniu grzybów oraz trochę bulionu. Podsmażaj, cały czas mieszając. Kiedy kasza wchłonie już wodę, a nadal będzie twarda, dolej bulionu. Kiedy kasza będzie gotowa, dodaj serka śmietankowego Łaciaty naturalnego i wymieszaj. Podawaj z natką pietruszki.
Burgery z chrupiącym tofu
Burgery od wielu lat wiodą prym wśród fast foodów. Obecnie coraz chętniej eksperymentujmy z wersjami bezmięsnymi. U nas propozycja z dodatkiem tofu i kremowego serka śmietankowego Łaciaty naturalnego, który nada daniu wilgotności i połączy składniki.
Składniki:
1 opakowanie tofu
50 gramów panko
Pół szklanki mąki
2 łyżki skrobi kukurydzianej
Woda
Szczypta kuminu
Szczypta ostrej papryki
Szczypta słodkiej papryki
Serek śmietankowy Łaciaty naturalny 135 g
2 ogórki małosolne
Pomidor
Sałata
Drobno posiekana cebula
Olej rzepakowy do smażenia
Musztarda i ketchup
2 bułki maślane
Sposób przygotowania:
Tofu odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru wody. Przekrój wzdłuż na pół, żeby powstały dwa "burgery". Przygotuj trzy miski i wsyp do pierwszej skrobię, do drugiej mąkę, a trzeciej panierkę panko. Do miski z mąką dodaj paprykę ostrą i słodką, kumin oraz dolej wody, tak by powstało ciasto konsystencji ciasta naleśnikowego. Na patelni rozgrzej olej. Tofu obtaczaj po kolei w skrobi, cieście i na końcu w panierce panko. Na patelni rozgrzej olej. Smaż tofu na złoty kolor.
Na suchej patelni grilluj przekrojone na pół bułki. Jedne połówki bułek posmaruj serkiem śmietankowym Łaciatym naturalnym, a drugie musztardą z ketchupem. Na dolną połowę bułki połóż sałatę, ogórki, pomidora, tofu, cebule i przykryj drugą połową bułki. Podawaj od razu.