Przepisy na szybkie i pyszne obiady, które zrobisz w pół godziny

Pośród pracy, opieki nad dziećmi, sprzątaniem musimy jeszcze zrobić obiad. Nie mamy weny, co włożyć do garnka, przez co nasze menu często sprowadza się do tych samych potraw. Okazuje się jednak, że można zjeść niecodzienne dania, które zrobisz zaledwie w pół godziny.

Nasze propozycje to trzy przepisy na dania, które zadowolą różne gusta. Jeden z nich jest wariacją na temat włoskiego makaronu, ale z azjatyckim sznytem. Zamiast sosu pomidorowego jest puree z awokado z dodatkiem m.in. sosu sojowego i oleju arachidowego. Druga inspiracja to bajecznie proste kaszotto z polską kaszą gryczaną i suszonymi grzybami, które większość z nas ma w swojej spiżarni. Na końcu coś dla fanów fast foodów, ale w wersji wegańskiej – czyli burgery z tofu w chrupiącej panierce panko. Wszystkie wspomniane potrawy bardzo się od siebie różnią, ale łączy jeden składnik – serek śmietankowy Łaciaty. Często mamy w lodówce i nawet nie zdajemy sobie sprawy, jak wiele jest jego zastosowań.

Serek śmietankowy Łaciaty z czosnkiemSerek śmietankowy Łaciaty z czosnkiem Materiał promocyjny

Makaron z sosem z awokado, groszkiem i ziołami

Przygotowanie tego dania, trwa dokładnie tyle, co ugotowanie makaronu. Świetnie sprawdzi się na szybki obiad, jak również wizytę gości, gdy chcemy przygotować coś mniej oczywistego.

Składniki:

250 gramów makaronu

Dojrzałe awokado

Pół opakowania serka śmietankowego Łaciaty naturalny 135 g

Sok z połowy limonki

1 łyżka sosu sojowego

Szczypta kuminu

Łyżka oleju arachidowego

200 gramów mrożonego zielonego groszku

Kiełki groszku

Garść świeżej kolendry

Sposób przygotowania:

Wstaw wodę na makaron i ją posól. Gdy woda zawrze, wsyp makaron. Na pięć minut przed końcem gotowania wrzuć do wody z makaronem mrożony groszek. Do blendera włóż awokado, serek śmietankowy Łaciaty naturalny, sok z limonki, sos sojowy, kumin i olej arachidowy. Makaron z groszkiem odcedź. Do garnka z makaronem dodaj kiełki groszku, wymieszaj (pod wpływem ciepłego makaronu kiełki trochę zmiękną), a potem dodaj sos. Podawaj ze świeżą kolendrą.

Serek śmietankowy Łaciaty z suszonymi pomidoramiSerek śmietankowy Łaciaty z suszonymi pomidorami Materiał promocyjny

Kaszotto z grzybami i serkiem śmietankowym

To szybkie danie przygotujesz ze składników, które większość z nas posiada zawsze w domu. Dodane do kaszotto grzyby zapewnią pyszny, głęboki aromat. Serek śmietankowy Łaciaty naturalny połączy natomiast składniki i nada potrawie kremowej konsystencji.

Składniki:

200 gramów kaszy gryczanej

1,5 szklanki bulionu

Cebula

80 gramów grzybów suszonych

Serek śmietankowy Łaciaty naturalny 135 g

Masło klarowane

Natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Grzyby wsyp do miseczki, zalej wrzątkiem i pozostaw pod przykryciem, żeby zmiękły. Cebulę drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej masło klarowane i podsmaż na nim cebulę. Grzyby wyjmij z wody (ale wody po moczeniu nie wylewaj), posiekaj i dodaj do zeszklonej cebuli. Na patelnię wysp kaszę gryczaną, wlej wodę po moczeniu grzybów oraz trochę bulionu. Podsmażaj, cały czas mieszając. Kiedy kasza wchłonie już wodę, a nadal będzie twarda, dolej bulionu. Kiedy kasza będzie gotowa, dodaj serka śmietankowego Łaciaty naturalnego i wymieszaj. Podawaj z natką pietruszki.

Serek śmietankowy Łaciaty barbecue z konopiamiSerek śmietankowy Łaciaty barbecue z konopiami Materiały promocyjne

Burgery z chrupiącym tofu

Burgery od wielu lat wiodą prym wśród fast foodów. Obecnie coraz chętniej eksperymentujmy z wersjami bezmięsnymi. U nas propozycja z dodatkiem tofu i kremowego serka śmietankowego Łaciaty naturalnego, który nada daniu wilgotności i połączy składniki. 

Składniki:

1 opakowanie tofu

50 gramów panko

Pół szklanki mąki

2 łyżki skrobi kukurydzianej

Woda

Szczypta kuminu

Szczypta ostrej papryki

Szczypta słodkiej papryki

Serek śmietankowy Łaciaty naturalny 135 g

2 ogórki małosolne

Pomidor

Sałata

Drobno posiekana cebula

Olej rzepakowy do smażenia

Musztarda i ketchup

2 bułki maślane

Sposób przygotowania:

Tofu odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru wody. Przekrój wzdłuż na pół, żeby powstały dwa "burgery". Przygotuj trzy miski i wsyp do pierwszej skrobię, do drugiej mąkę, a trzeciej panierkę panko. Do miski z mąką dodaj paprykę ostrą i słodką, kumin oraz dolej wody, tak by powstało ciasto konsystencji ciasta naleśnikowego. Na patelni rozgrzej olej. Tofu obtaczaj po kolei w skrobi, cieście i na końcu w panierce panko. Na patelni rozgrzej olej. Smaż tofu na złoty kolor.

Na suchej patelni grilluj przekrojone na pół bułki. Jedne połówki bułek posmaruj serkiem śmietankowym Łaciatym naturalnym, a drugie musztardą z ketchupem. Na dolną połowę bułki połóż sałatę, ogórki, pomidora, tofu, cebule i przykryj drugą połową bułki. Podawaj od razu.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.