Wiosna i lato niejednej osobie kojarzy się z grillem oraz obiadami i spotkaniami w plenerze, czy przy ogrodowym stole. Grillowane mięsa to klasyka gatunku podawana w takich okolicznościach a może by tak przełamać schematy i tradycję? Okazuje się, że równie dobrze podczas obiadów i przyjęć na świeżym powietrzu, ale i w domu sprawdzi się mielone mięso z szynki.
Warto pamiętać o tym, by mięso, którego użyjemy do przygotowania potraw, pochodziło przede wszystkim z dobrego źródła. Tak jest w przypadku produktów Dobrej Doliny. Marka ta zarządza każdym etapem produkcji od uprawy pól przez hodowlę po zakład mięsny. Produkty są świeże, bo pochodzą z własnych gospodarstw a dzięki modelowi "od pola do stołu" proces przetwórstwa i dostarczania mięsa do klienta jest bardzo krótki. Dla Dobrej Doliny ważne jest, by mięso "nie znikało z patelni", co oznacza, że w żaden sposób nie jest przemysłowo przetwarzane, czy wzbogacane np. nastrzykami wody. Z kolei uprawiane w firmie własne zboża na paszę i dbałość o dobrostan zwierząt, przekładają się na lepszy smak proponowanych przez Dobrą Dolinę produktów.
Jak i w jakiej formie je podać, by było smacznie oraz oryginalnie? Oto trzy szybkie i proste propozycje dań.
Kofty po polsku z mięsem mielonym z szynki
Składniki :
Przygotowanie:
Mięso wkładamy do miski i dodajemy do niego startą na grubych oczkach cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek, gałkę muszkatołową, curry, imbir, miód oraz siekane chilli i wbijamy jajko. Z racji tego, że mięso jest bardzo chude, dodajemy majonez. To sprawi, że szaszłyki będą soczyste. Wyrabiamy wszystko na gładką masę i formujemy kofty na kształt podłużnych cygar. Tak przygotowane nabijamy na patyczki, mocno je do nich dociskamy i spłaszczamy. Układamy na ruszcie i grillujemy, co jakiś czas obracając. Możemy je także przygotować w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Pieczemy je wówczas z termoobiegiem do momentu aż się zarumienią. Kofty serwujemy z różnego rodzaju dipami oraz warzywnymi sałatkami.
Składniki:
Przygotowanie:
Mielone mięso przełożyć do miski, dodać 50 ml wody, jajka, doprawić solą i pieprzem, dodać zioła prowansalskie według uznania. Na patelni na oleju lub maśle zeszklić cebulkę. Dodać ją do mięsa. Mięso wyrabiać przez 2-4 minuty, zawijając brzegi do środka. Dzięki temu lepiej się sklei. Powstałą masę kilka razy wyjąć z miski i z wysokości 50 cm rzucić z powrotem do miski. Tym sposobem pozbędziemy się zbędnego powietrza z masy. Następnie podzielić ją na małe kulki i każdą z nich rozpłaszczyć na okrągły placek grubości 1,5 cm. Tak przygotowane grillować przez 3-4 minuty, przekręcając i sprawdzając, czy się rumienią. Podawać z sałatką warzywną oraz ziemniakami.
Składniki
Przygotowanie:
Na suchej patelni smażymy mięso mielone i cebulkę pokrojoną w kostkę, do momentu aż wyparuje woda. Pamiętamy, by często je mieszać. W garnku gotujemy wodę i wrzucamy kostki rosołowe oraz warzywną. Gdy się rozpuszczą, wrzucamy przesmażone mięso i cebulę. Do mięsa dodajemy fasolkę białą, czerwoną oraz kukurydzę (wraz z zalewą z puszki) i koncentrat pomidorowy. Gotujemy kilka minut i pilnujemy, by mięso się nie rozgotowało. Po drodze doprawiamy danie solą, pieprzem, cukrem, bazylią i ziołami prowansalskimi. Posypujemy natką z pietruszki. Podajemy z makaronem. Dobrze sprawdzą się do tego dania również grillowane ziemniaki.
Materiał promocyjny marki Dolina Dobra.