Krucha, miękka, soczysta i do tego smaczna. Karkówka z grilla w najlepszym wydaniu

Pyszny obiad zjedzony w plenerze to jedna z największych przyjemności wiosny i lata. Potrawy na grillu robią się praktycznie "same", a biesiadnicy mogą cieszyć się swoim towarzystwem i delektować wolnym czasem. Wiele zależy też od tego, co postanowimy przyrządzić. Zawsze sprawdzi się niezwykle lubiana, soczysta karkówka z grilla. Trzeba tylko pamiętać, że mięso powinno być świeże i jak najlepszej jakości. Jeszcze tylko dodatek warzyw i już prawie gotowe.

Karkówka to przebój grillowego menu. W plener zabieramy mięso już wstępnie przygotowane. Nie trzeba potem długo czekać, aż potrawa będzie gotowa. Są sprawdzone sposoby na to, by mięso było pyszne, kruche i wprost rozpływało się w ustach.

Pierwszy krok na drodze do kulinarnego popisu na najwyższym poziomie to wybór odpowiedniego, dobrej jakości mięsa. Świetnie sprawdza się na grillu właśnie karkówka, czyli bardzo delikatnie poprzerastane tłuszczem mięso wieprzowe. Świeża wygląda jak ciemnoróżowy marmur z białymi żyłkami. Gwarancją sukcesu jest kupienie produktów ze sprawdzonego źródła. Doskonałą opinię ma mięso z Doliny Dobra. Pochodzi od zwierząt ze zrównoważonej, własnej hodowli, które jadły naturalną paszę. Mięso z Doliny Dobra to polski produkt najlepszej jakości. Aby mięso miało odpowiedni smak, aromat i strukturę, zwierzęta muszą żyć szczęśliwie. Tak właśnie hodowane są te, od których pozyskuje się mięso z Doliny Dobra.

Nie warto kupować już gotowych zestawów na grilla. Własnoręcznie przygotowana od początku do końca potrawa daje pewność, że posiłek będzie zdrowy, a biesiadnicy – zadowoleni.

Oto trzy przepisy, które urzekają smakiem i prostotą. Udadzą się nawet tym, którzy nie mają jeszcze dużej wprawy w grillowaniu. Nie trzeba wiele, by przyrządzić iście królewskie danie. Ważne jest, by wydobyć i podkreślić naturalny smak doskonałej jakości wieprzowiny. Tu najlepiej sprawdzi się świeże mięso z Doliny Dobra. Karkówkę wstępnie przygotowujemy kilka godzin wcześniej, wtedy odpowiednio skruszeje i nabierze aromatu. Mięso nie będzie ani suche, ani twarde, a tego najczęściej się obawiamy. Najlepiej ją pokroić na plastry grubości ok. jednego centymetra i grillować od pięciu do siedmiu minut z każdej strony. Zanim zaczniemy opiekać mięso, węgiel lub brykiety muszą być dobrze rozżarzone, tak by na ich powierzchni pojawił się biały popiół. Polecamy przygotować te pyszne dania z karkówki

z Doliny Dobra. Zwierzęta, z których pozyskiwane jest mięso, jedzą tylko naturalną paszę, piją czystą wodę i żyją bezstresowo. To gwarancja najlepszej jakości wieprzowiny.

Naturalny smak dobrego mięsa - karkówka, pieprz, oliwa i sól

Składniki: 

  • karkówka
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

na sos:

  • jogurt naturalny
  • czosnek
  • sól
  • sok z cytryny
  • pieprz

Przygotowanie:

Karkówkę kroimy w plastry. Pamiętajmy, żeby to robić wzdłuż włókien mięsa. Możemy rozgnieść plastry wilgotną dłonią. Nacieramy oliwą, pieprzem oraz solą. Tak przygotowaną zostawiamy na noc w lodówce, żeby skruszała. Dla zaostrzenia smaku możemy delikatnie skropić ją sokiem z cytryny.

Plastry karkówki pieczemy na grillu. Idealnym dodatkiem do mięsa będą świeże warzywa i np. dip na bazie jogurtu. Przyprawiamy jogurt czosnkiem, solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny i gotowe.

Karkówka grillowana na tacce z czerwoną papryką

Składniki:

  • karkówka
  • czerwona świeża papryka
  • sok z cytrynu
  • sól
  • pieprz
  • słodka czerwona papryka

Przygotowanie:

Karkówkę kroimy na plastry, nacieramy solą, oliwą, pieprzem, papryką słodką i sokiem z cytryny. Dajemy jej "odpocząć" w lodówce przez kilka godzin.

Paprykę czyścimy z nasion i kroimy na grube paski. Karkówkę i warzywa kładziemy na odpowiednich, przystosowanych do tego tackach i grillujemy, aż mięso będzie miękkie. Mięso przejdzie aromatem papryki z grilla. Mamy gotowe pełne danie. Do tego podajemy świeży, chrupiący chleb.

Shutterstock fot. Mironov VladimirShutterstock fot. Mironov Vladimir 

Karkówka z musztardą i oliwą

Składniki:

  • karkówka
  • musztarda - może być dijon, miodowa albo sarepska
  • sól
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

Przygotowanie:

Karkówkę, tak jak w poprzednich przepisach, kroimy na plastry grubości około centymetra. Nacieramy ją musztardą - wybieramy ulubioną, oliwą i solimy. Zostawiamy na kilka godzin w lodówce, żeby skruszała. Potem pieczemy ją na grillu uważając, żeby mięso się nie przypaliło.

Tak przygotowana karkówka świetnie smakuje z małosolnymi ogórkami i sosem miodowo-musztardowym.

Składniki na sos:

  • miód
  • oliwa
  • musztarda
  • sok z cytrynu
  • czosnek przeciśnięty przez praskę.

Przygotowanie:

Składniki mieszamy tak, by osiągnąć konsystencję gęstego majonezu.

Materiał promocyjny marki Dolina Dobra.

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.