Sernik czy mazurek z przepisu babci. Przygotuj najlepsze wypieki i desery według wieloletniej receptury

Któż z nas z sentymentem nie wraca do czasu spędzonego u babci, gdzie zawsze można było zjeść wyśmienitą szarlotkę czy puszysty sernik. Ich tajemnica tkwi nie tylko w przepisach i recepturach, ale również w dobrych składnikach. Polacy są zgodni - aż 70 proc., uważa, że najlepsze potrawy powstają z przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie, a także składników pochodzących od polskich marek z wieloletnią tradycją takich jak Delecta*. Firma stawia na wysoką jakość i bezpieczeństwo swoich produktów, dzięki czemu zdobyła duże zaufanie konsumentów.

Polacy coraz częściej dbają o swoje zdrowie i zdają sobie sprawę, że jakość produktów spożywczych ma wpływ na ich dobre samopoczucie i kondycję fizyczną. Według badań przeprowadzonych dla marki Delecta jedną z kluczowych wartości dla ankietowanych, którą się kierują przy wyborze produktów, jest zaufanie. Definiowane jest ono jako najwyższa wartość, ufność, wsparcie i bezpieczeństwo. Postrzegamy je jako długotrwały proces, który buduje się latami, dlatego aż 83 proc. respondentów w największym stopniu ufa rodzicom, a 63 proc. wybiera produkty polecane przez rodzinę.

Podczas robienia zakupów stawiamy na marki, które nie bez przyczyny są na rynku od lat. W ponad połowie badanych zdecydowanie większe zaufanie wzbudzają te marki, które mogą poszczycić się wieloletnią tradycją, a 45 proc. wybiera z polskim pochodzeniem. Polacy cenią sobie dobrej jakości produkty spożywcze za ich wyjątkowy smak i aromat. Wielu chce delektować się jedzeniem, które naprawdę smakuje. 53 proc. ankietowanych wybiera przede wszystkim produkt o dobrym składzie, dla 50 proc. liczy się wysoka jakość, a dla 45 proc. naturalność. Natomiast 41 proc. badanych decyduje się na produkty bez konserwantów i sztucznych barwników. Wybierając ten konkretny, opieramy się na jego składzie lub naszych wcześniejszych pozytywnych doświadczeniach, które dają nam pewność i gwarancję, że nie będziemy rozczarowani. O sukcesie przygotowywanej potrawy lub deseru w największym stopniu przesądzają dobrej jakości składniki 65 proc., poczucie smaku 54 proc., sprawdzony przepis 50 proc.

Chcąc odtworzyć ulubiony smak, sięgamy po sprawdzone receptury, które nigdy nas nie zawiodły. A te przekazywane z pokolenia na pokolenie tradycyjne przepisy to idealny sposób na umocnienie więzi rodzinnych i tworzenie pięknych wspomnień. Jakie pyszne wypieki warto zatem przygotować z rodziną, aby nasze ciasto zachwyciło gości tradycyjnym smakiem? Warto postawić na wyjątkowe przepisy, które przywołają wspomnienia z dzieciństwa i sprawią radość wszystkim. Dzięki wykorzystaniu najwyższej jakości składników marki Delecta i szybkiemu przygotowaniu możemy mieć pewność, że wszystko będzie perfekcyjne.

embed

Tradycyjny sernik krakowski a może prosty na herbatnikach?

Niezależnie, który sernik wybierzesz z przepisu babci, możesz być pewien, że zasmakujesz prawdziwego domowego smaku i zapachu, które rozpieszczą podniebienie każdego smakosza. A każdy kęs będzie niezapomnianym doświadczeniem.

Sernik krakowski

Składniki

Kruche ciasto:

  • 300 g mąki
  • 150 g masła
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • trochę wody

Masa serowa:

Lukier:

  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki wody

Do dekoracji:

  • 3 łyżki skórki pomarańczowej Bakalland

Przygotowanie

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C, bez termoobiegu. Prostokątną formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Mieszamy mąkę z masłem i solą. Dodajemy tyle wody, żeby ciasto się skleiło i wstawiamy je na godzinę do lodówki. 2/3 rozwałkowujemy na 0,5 cm i przekładamy do formy. Spód pieczemy przez 15 minut, po czym wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Przygotowanie masy serowej rozpoczynamy od oddzielenia żółtek od białek. W misce ucieramy masło z cukrem na jednolitą całość, dodajemy żółtka, ser, skrobię, cukier wanilinowy, rodzynki i cukier ze skórką pomarańczy Delecta i wszystko mieszamy. Dokładamy ubite na sztywno białka i delikatnie łączymy te dwie masy. Wykładamy całość na podpieczony spód. Resztę ciasta rozwałkowujemy i wycinamy z niego cienkie paski. Na wierzchu ciasta układamy kratkę z pasków. Pieczemy z termoobiegiem w 180 stopniach C przez 45-50 minut. Studzimy w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Mieszamy cukier puder z wodą i tak uzyskanym lukrem smarujemy wystudzony sernik. Dekorujemy ulubionymi pikami.

Materiał promocyjny

Prosty sernik na herbatnikach

Składniki

  • 100 g herbatników
  • 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
  • 1 saszetka budyniu śmietankowego Delecta
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 łyżka naturalnego ekstraktu z wanilii Delecta
  • 6 średnich jajek
  • 150 g cukru drobnego

Przygotowanie

Dno i boki okrągłej tortownicy o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Dno formy wypełniamy herbatnikami. W razie potrzeby dzielimy je na mniejsze części. W dużej misce umieszczamy twaróg, budyń, miękkie masło oraz ekstrakt z wanilii. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. W innej misce umieszczamy cukier i wbijamy wszystkie jajka. Ubijamy na wysokich obrotach miksera przez 5 minut do uzyskania jasnej i puszystej masy. Przelewamy ją do miski z serem i całość miksujemy na najniższych obrotach miksera. Ostrożnie wylewamy do tortownicy z herbatnikami. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni C. Na dnie piekarnika wkładamy szeroką blachę wypełnioną do połowy wrzątkiem. Sernik wsuwamy na środkową półkę piekarnika i pieczemy przez 80 minut. Następnie wyłączamy urządzenie, pozostawiając w nim ciasto przez kolejne 20-30 minut. Dopiero wtedy wyjmujemy gotowy sernik.

Materiał promocyjny

Historia i tradycja wyjątkowych mazurków

Mazurek to prawdziwy król ciast i kojarzy się z Wielkanocą. Dlaczego w ogóle nazywamy go "mazurkiem"? Nazwa najprawdopodobniej wzięła się od słowa Mazur - kiedyś mieszkaniec Mazowsza, dlatego, że ciasto to było w tym regionie wyjątkowo popularne.

Do Polski mazurek trafił podobno z dalekiej Turcji, a pierwsze na polskich stołach zaczęły się pojawiać w XVII wieku. I choć przepisów na tradycyjny mazurek jest tyle, ile gospodyń domowych, jedno jest pewne: mazurek musi być słodki jak miód.

Mazurki mają to do siebie, że istnieje nieskończona ilość wariacji na ich temat i każda smakuje wyjątkowo. W szczególności te maleńkie, które chciałoby się schrupać od razu po upieczeniu.

Mazurek babci Marysi

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

  • dżem pomarańczowy (opcjonalnie)
  • powidła śliwkowe (opcjonalnie)
  • 1 puszka masy krówkowej o smaku tradycyjnym Bakalland (opcjonalnie)

Dekoracja:

  • 1 opakowanie polewy smak ciemnej czekolady Delecta (opcjonalnie)
  • kilka płatki migdałowe Bakalland lub pokrojone migdałów Bakalland (opcjonalnie)
  • kilka rodzynek Bakalland (opcjonalnie)

Przygotowanie

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 210°C, bez termoobiegu. Wyrabiamy na stolnicy mąkę, dodając posiekaną margarynę, śmietanę, proszek do pieczenia, cukier i żółtko. Ciasto wstawiamy na 3 godziny do lodówki. Po wyjęciu rozwałkujemy je na grubość około 5 mm i przekładamy do średnich okrągłych foremek, wyłożonych papierem. Pieczemy około 20 minut. Ostudzone spody mazurków smarujemy dżemem, powidłami lub masą krówkową. Dekorujemy polewą, migdałami, rodzynkami lub innymi dodatkami według własnych upodobań. Ozdabiamy pikiem. Dodatkową zaletą małych mazurków jest to, że jednego można zjeść od razu.

Materiał promocyjny

Bułeczki, które smakują wszystkim

Drożdżowe bułeczki na parze, czyli popularne pampuchy możecie też znać pod nazwą buchty, parowe, czy też parowańce. Są superpyszne i niezwykle proste i szybkie do zrobienia, popularne od lat i uwielbiane przez wszystkich.

Pampuchy babci Filipa

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • 3 łyżki cukru
  • 5 g drożdży Delecta
  • 350 ml mleka
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie

Pampuchy, czyli delikatne bułeczki przygotowane na parze, które znamy z przepisów naszych babć. Mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy z solą, cukrem, suchymi drożdżami, ciepłym mlekiem i oliwą. Ciasto wyrabiamy, aż zrobi się gładkie i elastyczne. Następnie przekładamy je do naoliwionej misy i pozostawiamy do wyrośnięcia na 10-15 minut. Kiedy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 15 równych części i formujemy z każdej średniej wielkości bułeczki. Układamy je na blacie wysypanym mąką i przykrywamy ściereczką do ponownego wyrośnięcia na kolejne 10-15 minut. W międzyczasie zagotowujemy wodę w garnku do gotowania na parze. Jeśli nie macie takiego urządzenia, to wystarczy duży garnek owiązać gazą lub ściereczką. Wyrośnięte pampuchy układamy nad gotującą się wodą w garnku, zostawiając między nimi nieco odstępu. Przykrywamy i parujemy przez 10 minut. Lekko przestudzone serwujemy z ulubionymi dodatkami i okolicznościowym pikiem. Gotowe bułeczki mają miękką i puszystą konsystencję, a także delikatny smak. Mogą być podawane zarówno na słodko, np. z dżemem, miodem, cukrem pudrem czy kakao, jak i na słono, np. z masłem i szynką.

Materiał promocyjny

100 lat inspiracji w polskiej kuchni

Od lat polska marka Delecta kładzie nacisk na najwyższą jakość i bezpieczeństwo swoich produktów, korzystając z naturalnych składników i przestrzegając tradycyjnych receptur wynikających z dwustuletniego doświadczenia w produkcji. To dlatego cieszy się zaufaniem wśród Polaków, jest gwarantem doskonałego smaku i satysfakcji z zakupionych produktów. Szeroki asortyment produktów, w tym ciast, muffinów, babeczek, deserów oraz różnego rodzaju dodatków do pieczenia, pozwala klientom wybierać spośród wielu smaków. Warto zaznaczyć, że produkty marki Delecta cechują się łatwością w przygotowaniu oraz zawsze wychodzą smaczne. Marka od wielu lat zachęca do działania z sercem, co przekłada się na doskonałe efekty w gotowaniu.

Materiał promocyjny

* Wszystkie dane pochodzą z badania SW Research Agencji Badań Rynku i Opinii na zlecenie marki Delecta przeprowadzonego w dniach 21.12.2023-02.01.2024 metodą CAWI na ogólnopolskiej grupie 1010 dorosłych respondentów.

Materiał promocyjny marki Delecta.

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.