Burgery z kurczaka - zawstydź ulubioną burgerownię i zrób je samodzielnie

Czy może być coś lepszego od pysznego burgera z kurczaka w otoczeniu świeżych warzyw? Zaryzykujemy i powiemy, że nie. Zatem szybko zabieramy się do roboty i wam również polecamy skorzystać z naszego przepisu. Nie pożałujecie!
Zobacz wideo

Burgery z kurczaka - składniki:

  • 450 g ud z kurczaka (bez kości)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej
  • 1 czerwona papryka
  • 1 jajko
  • olej roślinny do smażenia
  • 2 bułki do burgerów
  • 1 pomidor
  • kilka liści sałaty

Burgery z kurczaka - przygotowanie:

  1. Wytrybowane udka odsącz na ręczniku papierowym i pokrój na kawałki. Rozdrobnij w melakserze lub posiekaj na desce.
  2. Włóż do miski, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Dopraw solą, pieprzem, oregano i papryką w proszku. Dokładnie wymieszaj.
  3. Dodaj pokrojoną w kosteczkę paprykę oraz jajko i ponownie wyrób. Uformuj nieduże kotleciki, mocząc ręce w chłodnej wodzie.
  4. Rozgrzej patelnię z olejem i smaż burgery po ok. 5 minut z każdej strony. Po usmażeniu osusz kotlety na ręczniku papierowym. Podawaj w bułce burgerowej z warzywami.

Więcej o: