Burgery z kurczaka - zawstydź ulubioną burgerownię i zrób je samodzielnie I Haps.pl
Burgery z kurczaka - zawstydź ulubioną burgerownię i zrób je samodzielnie
REKLAMA
Haps
Czy może być coś lepszego od pysznego burgera z kurczaka w otoczeniu świeżych warzyw? Zaryzykujemy i powiemy, że nie. Zatem szybko zabieramy się do roboty i wam również polecamy skorzystać z naszego przepisu. Nie pożałujecie!
fot. Haps
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo
Burgery z kurczaka - składniki:
450 g ud z kurczaka (bez kości)
2 ząbki czosnku
1 łyżka oregano
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej
1 czerwona papryka
1 jajko
olej roślinny do smażenia
2 bułki do burgerów
1 pomidor
kilka liści sałaty
Burgery z kurczaka - przygotowanie:
Wytrybowane udka odsącz na ręczniku papierowym i pokrój na kawałki. Rozdrobnij w melakserze lub posiekaj na desce.
Włóż do miski, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Dopraw solą, pieprzem, oregano i papryką w proszku. Dokładnie wymieszaj.
Dodaj pokrojoną w kosteczkę paprykę oraz jajko i ponownie wyrób. Uformuj nieduże kotleciki, mocząc ręce w chłodnej wodzie.
Rozgrzej patelnię z olejem i smaż burgery po ok. 5 minut z każdej strony. Po usmażeniu osusz kotlety na ręczniku papierowym. Podawaj w bułce burgerowej z warzywami.