Blanszowane szparagi z masłem czosnkowym i prażonymi migdałami? Poezja!

Szparagi, masło i migdały - czy może być lepsze połączenie? Może, jeśli do masła dodamy czosnek, a migdały uprażymy. To te małe rzeczy, które zajmują dosłownie chwilę, a całe danie zmieniają o 180 stopni. Efekt? Sami sprawdźcie!
Zobacz wideo

Blanszowane szparagi z masłem czosnkowym i prażonymi migdałami

Składniki:

  • pęczek szparagów
  • 150 g masła
  • ząbek czosnku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • garść prażonych płatków migdałów
  • pęczek szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zacznij od przygotowania masła. Do masła o temperaturze pokojowej zetrzyj ząbek czosnku i dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem, a całość dokładnie wymieszaj. Uformuj z masła wałek i zawiń w folię spożywczą. Wstaw do lodówki, żeby stężało.

Szparagi pozbaw zdrewniałych końcówek. Zagotuj wodę i dobrze posól. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzuć do niej szparagi i gotuj około 2 minut. Po tym czasie wyciągnij je z wody i osusz na ręczniku papierowym.

Gotowe szparagi nałóż na talerz. Na wierzchu ułóż kawałek masła. Posyp wszystko prażonymi migdałami i świeżo posiekanym szczypiorkiem.