Od soboty cała Polska w żółtej i czerwonej strefie. Co się zmieni w restauracjach? Sprawdzamy

Ze względu na wciąż rosnącą liczbę zakażeń koronawirusem, premier Mateusz Morawiecki ogłosił nowe obostrzenia. Od soboty 10 października cała Polska zostaje objęta strefą żółtą, a aż 32 powiaty i 6 miast trafi do strefy czerwonej. Co to oznacza dla restauracji?

Koronawirus nowe obostrzenia

Objęcie całej Polski strefą żółtą, a 32 powiatów i 6 miast strefą czerwoną oznacza, że należy przygotować się na powrót ograniczeń, które mają zmniejszyć rozprzestrzenianie się koronawirusa. Oznacza to ponowne wprowadzenie obostrzeń.

Restauracje koronawirus - zasady

W strefie żółtej (wszystkie powiaty w kraju, które nie zostały objęte strefą czerwoną) trzeba się liczyć z następującymi obostrzeniami:

  • konieczność noszenia maseczki zarówno w lokalach, jak i na przestrzeniach otwartych (czyli np. ogródkach restauracyjnych) podczas przemieszczania, aż do momentu zajęcia miejsca,
  • konieczność noszenia maseczki przez obsługę lokali,
  • 1 osoba na 4 mkw. w lokalach,
  • obowiązek zakrywania ust i nosa, dezynfekcji rąk lub noszenia rękawiczek oraz utrzymania dystansu w sklepach,
  • ograniczenie liczby osób na uroczystościach i imprezach rodzinnych ze 100 do 75 osób (zasada wchodzi w życie od 17 października),
  • zakaz udostępniania miejsc do tańczenia w lokalach gastronomicznych i innych zamkniętych pomieszczeniach (również w miejscach, które w dzień funkcjonują jako restauracje, a wieczorem – kluby taneczne).
Zobacz wideo Zobacz także:

W strefie czerwonej (m.in. Koszalin, Piotrków Trybunalski, Kielce, pow. otwocki i pow. kartuski – pełna lista dostępna jest na stronie KPRM) w sferze handlu i gastronomii obowiązują wszystkie zasady strefy żółtej, a dodatkowo:

  • działanie lokali gastronomicznych do godziny 22 (później możliwe są tylko dostawy i jedzenie na wynos),
  • ograniczenie liczby gości biorących udział w imprezach i uroczystościach rodzinnych do 50 osób.
Więcej o: