Babeczki kokosowe z twarogiem
Babeczki kokosowe z twarogiem
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Masło - 150 gCukier puder - 250 gWanilia - 2 laskiJajka - 4Twaróg półtłusty - 500 g (z kwaśnego mleka)Semolina - 200 gProszek do pieczenia - 1 łyżeczkaPomarańcze - 1 sparzona (sok + otarta skórka)Wiórki kokosowe - 60 gMasło - Do formyMąka pszenna - Do formy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Ucieramy masło z cukrem pudrem i ziarenkami wanilii. Gdy powstanie kremowa masa, kolejno dodajemy żółtka, stale ucierając, a potem, porcjami, twaróg. Przesiewamy mąkę, mieszamy ją z proszkiem do pieczenia i po łyżce wsypujemy do masy. Następnie, cienką strużką, wlewamy 2 łyżki soku z pomarańczy, dokładnie mieszamy i wsypujemy wiórki kokosowe oraz drobno startą skórkę z pomarańczy. Ubijamy na sztywną pianę białka ze szczyptą soli. Delikatnie łączymy je z masą.
2 / 2
Wlewamy ciasto do 8-10 foremek na babeczki (jak na małe babki wielkanocne bez kominka), wysmarowanych masłem i oprószonych mąką. Pieczemy w 175°C przez 35 minut na złoty kolor.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory