Składniki (12porcji)
-
Babeczki
Masło - 120 gMąka tortowa - 1.5 szklankiProszek do pieczenia - łyżeczkaSoda oczyszczona - 1/4 łyżeczkiSól - 1/4 łyżeczkiBiałka - 2Cukier - szklankaEkstrakt waniliowy - łyżeczkaMleko 3.2 proc. - 1/2 szklanki
-
Krem bezowy
Białka - 5 o temperaturze pokojowejCukier - szklanka + 2 łyżkiMasło - 250 g miękkiegoEkstrakt waniliowy - łyżeczkaBarwnik spożywczy - kilka kropli różowego
-
Oraz
Cukrowa posypka - do dekoracji (mogą być inne dodatki)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Robimy babeczki. Masło rozpuszczamy w rondelku. Gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż zacznie nabierać złotego koloru (10-15 minut). Studzimy.
Łączymy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Białka ubijamy na sztywną pianę. Powoli wsypujemy do nich cukier i dalej miksujemy. Ostrożnie wlewamy masło, cały czas mieszając. Dodajemy wanilię. Na przemian dodajemy po trochu mleka i suchych składników, mieszając za każdym razem.
Napełniamy 12 foremek na muffinki (z papilotkami) do 3/4 objętości. Pieczemy w 175°C przez 20 minut.
Przygotowujemy krem. W metalowej misce mieszamy białka z cukrem. Ustawiamy miskę na garnku z gotującą się wodą i energicznie ubijamy (cały czas!), aż masa osiągnie 70°C (sprawdzamy termometrem kuchennym). Zdejmujemy i miksujemy, aż powstanie lśniąca bezowa masa. Stale miksując, dodajemy po łyżce masła (krem może zacząć się rozwarstwiać, ale nie należy się tym martwić, trzeba dokładnie wymieszać z całym masłem). Dodajemy wanilię oraz barwnik.
Krem wkładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na wystudzone babeczki. Dekorujemy np. cukrowymi różyczkami i perełkami.
-
Zakupy
-
Wiadomości
-
Przepisy
-
Plotki
-
Kalkulatory