Babeczki na palonym maśle

Magazyn Kuchnia 17.11.2020 15:33
(brak ocen)
OCEŃ
Babeczki na palonym maśle
Babeczki na palonym maśle
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (12porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 5

Robimy babeczki. Masło rozpuszczamy w rondelku. Gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż zacznie nabierać złotego koloru (10-15 minut). Studzimy. 

2 / 5

Łączymy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Białka ubijamy na sztywną pianę. Powoli wsypujemy do nich cukier i dalej miksujemy. Ostrożnie wlewamy masło, cały czas mieszając. Dodajemy wanilię. Na przemian dodajemy po trochu mleka i suchych składników, mieszając za każdym razem. 

3 / 5

Napełniamy 12 foremek na muffinki (z papilotkami) do 3/4 objętości. Pieczemy w 175°C przez 20 minut. 

4 / 5

Przygotowujemy krem. W metalowej misce mieszamy białka z cukrem. Ustawiamy miskę na garnku z gotującą się wodą i energicznie ubijamy (cały czas!), aż masa osiągnie 70°C (sprawdzamy termometrem kuchennym). Zdejmujemy i miksujemy, aż powstanie lśniąca bezowa masa. Stale miksując, dodajemy po łyżce masła (krem może zacząć się rozwarstwiać, ale nie należy się tym martwić, trzeba dokładnie wymieszać z całym masłem). Dodajemy wanilię oraz barwnik. 

5 / 5

Krem wkładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na wystudzone babeczki. Dekorujemy np. cukrowymi różyczkami i perełkami.

 

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.