Składniki (4porcje)
-
Fasolka szparagowa zielona - 80 dagSer Gruyere - 50 g tartegoJajka - 1Sól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuMasło - według uznaniaBułka tarta - 1 łyżkaPomidory - 2Oliwa - według uznaniaTymianek suszony - 4 gałązkiMasło - 15 gMąka pszenna - 2 łyżkiMleko 2.0 proc. - 1/2 lGałka muszkatołowa - szczypta
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Fasolkę gotujemy al dente i kroimy na małe kawałki (ok. 3 cm). Przyrządzamy beszamel: rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, podgrzewamy i rozprowadzamy mlekiem. Gotujemy sos na małym ogniu przez 10-15 min, doprawiamy gałką muszkatołową. Mieszamy fasolkę z beszamelem, dodajemy gruyere'a i jajko, doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy masę do wysmarowanych masłem i posypanych tartą bułką foremek, wstawiamy formy do naczynia z wodą. Pieczemy godzinę w 180oC. Pomidory sparzamy, obieramy, kroimy w kostkę i podduszamy na oliwie. Babeczki polewamy sosem pomidorowym, przybieramy świeżym tymiankiem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory