Bakłażany w oliwie

Tessa Capponi-Borawska/Magazyn Kuchnia 26.05.2020 15:39
(brak ocen)
OCEŃ
Bakłażany w oliwie
Bakłażany w oliwie
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

 

Bakłażany obieramy, kroimy w kostkę. Gotujemy wino z octem i wrzucamy bakłażany na minutę. Odcedzamy, układamy na ściereczce, aby ostygły i obeschły.

2 / 3

Do wyparzonego słoika wlewamy cienką warstwę oliwy. Wkładamy bakłażany i liście mięty, wlewamy resztę oliwy i odstawiamy na jakiś czas (co najmniej pół dnia), tak aby dobrze wsiąkła, a następnie dopełniamy oliwą, aby całkowicie przykrywała bakłażany.

3 / 3

Szczelnie zamykamy słoik i pasteryzujemy go na małym ogniu 15 minut. Uwaga! Tak samo można zrobić grillowane cukinie - tylko że zamiast mięty dodajemy posiekaną natkę pietruszki z czosnkiem i ziarna pieprzu.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.