Składniki (4porcje)
-
Bakłażan - 1 kgWino białe - 1/4 butelkiOcet winny - 1/4 butelki (ma być biały)Oliwa - 1/4 lOliwa - do zalania bakłażanówMięta - kilka świeżych listków
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Bakłażany obieramy, kroimy w kostkę. Gotujemy wino z octem i wrzucamy bakłażany na minutę. Odcedzamy, układamy na ściereczce, aby ostygły i obeschły.
2 / 3
Do wyparzonego słoika wlewamy cienką warstwę oliwy. Wkładamy bakłażany i liście mięty, wlewamy resztę oliwy i odstawiamy na jakiś czas (co najmniej pół dnia), tak aby dobrze wsiąkła, a następnie dopełniamy oliwą, aby całkowicie przykrywała bakłażany.
3 / 3
Szczelnie zamykamy słoik i pasteryzujemy go na małym ogniu 15 minut. Uwaga! Tak samo można zrobić grillowane cukinie - tylko że zamiast mięty dodajemy posiekaną natkę pietruszki z czosnkiem i ziarna pieprzu.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory