Beziki z kremem anyżowym i pestkami granatu
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Robimy bezy: Rozgrzewamy piekarnik do temp. 80 st. C. Ubijamy białka z solą a gdy piana będzie sztywna, dodajemy po trochu cukier - nie przerywając przy tym ubijania. Kończymy ubijanie, kiedy piana zrobi się bardzo sztywna i lśniąca. Masę bezową nakładamy do rękawa cukierniczego. Blachę wyściełamy papierem do pieczenia i wyciskamy na nią bezowe kółka o średnicy 3-3,5 cm, zachowując pomiędzy nim 1-cm odstępy. Pieczemy na środkowym poziomie piekarnika przez półtorej godziny - beziki powinny wyschnąć, ale nie mogą się przyrumienić. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy bezy w środku (przy zamkniętych drzwiczkach) jeszcze na godzinę. Wyjmujemy blachę i czekamy, aż ciastka całkowicie ostygną.
Podczas pieczenia robimy krem: miksujemy cukier z anyżem w młynku do kawy. Ubijamy śmietanę. Kiedy zgęstnieje, dodajemy anyżowy cukier i ubijamy dalej, aż będzie zupełnie sztywna.
Porcje kremu układamy delikatnie na bezikach, a następnie dekorujemy pestkami granatu.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory