Beziki z kremem anyżowym i pestkami granatu

Magda Duklas, Magazyn Kuchnia 19.04.2021 16:24
(brak ocen)
OCEŃ
Beziki z kremem anyżowym i pestkami granatu
Beziki z kremem anyżowym i pestkami granatu
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Robimy bezy: Rozgrzewamy piekarnik do temp. 80 st. C. Ubijamy białka z solą a gdy piana będzie sztywna, dodajemy po trochu cukier - nie przerywając przy tym ubijania. Kończymy ubijanie, kiedy piana zrobi się bardzo sztywna i lśniąca. Masę bezową nakładamy do rękawa cukierniczego. Blachę wyściełamy papierem do pieczenia i wyciskamy na nią bezowe kółka o średnicy 3-3,5 cm, zachowując pomiędzy nim 1-cm odstępy. Pieczemy na środkowym poziomie piekarnika przez półtorej godziny - beziki powinny wyschnąć, ale nie mogą się przyrumienić. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy bezy w środku (przy zamkniętych drzwiczkach) jeszcze na godzinę. Wyjmujemy blachę i czekamy, aż ciastka całkowicie ostygną. 

2 / 3

Podczas pieczenia robimy krem: miksujemy cukier z anyżem w młynku do kawy. Ubijamy śmietanę. Kiedy zgęstnieje, dodajemy anyżowy cukier i ubijamy dalej, aż będzie zupełnie sztywna. 

3 / 3

Porcje kremu układamy delikatnie na bezikach, a następnie dekorujemy pestkami granatu.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA