Bliny ziemniaczane
Bliny ziemniaczane
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Ziemniaki - 10 dużych sztukMąka razowa - 1 szklankaDrożdże świeże - 5 dagWoda - 1 szklanka (ciepła)Mąka pszenna - 1 łyżka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Zrób rozczyn: rozkruszone drożdże połącz z łyżką mąki, wlej letnią wodę, dokładnie wymieszaj i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
Obrane i umyte ziemniaki zetrzyj na tarce (nie odciskaj), dodaj mąkę, wlej rozczyn. Dokładnie wyrób ciasto, przykryj je czystą lnianą ściereczką i odłóż na 4-5 godzin w ciepłe miejsce. Na gorącą patelnię (najlepiej z grubym dnem) wlej łyżkę oliwy. Ciasto nabieraj chochelką, rozprowadzaj na patelni i smaż na złoty kolor z obu stron. Podawaj z gęstą śmietaną.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory