Błyskawiczne tiramisu w miseczkach z czekolady
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Tiramisu bez białek
Śmietana kremówka 36 proc. - 200 mlCukier puder - łyżkaMascarpone - 200 gBiszkopty - ilość dowolnaKawa rozpuszczalna - 2 łyżkiLikier migdałowy amaretto - 40 ml
-
Na miseczki: balony, tłuszcz
Czekolada gorzka - 200 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, albo w mikrofalówce. (Jeśli rozpuszczasz czekoladę w mikrofalówce - podgrzewaj ją stopniowo po 20 sekund i mieszaj). Odczekaj chwilę, aż czekolada trochę ostygnie. Im chłodniejsza czekolada, tym grubszą i trwalszą utworzy skorupkę. To ważne, bo zbyt cienka warstwa będzie pękać!
Umyj baloniki. Nadmuchaj je - im mniejsze balony, tym mniejsze miseczki. Nadmuchany balonik warto natrzeć tłuszczem, dzięki temu łatwiej odklei się od czekolady. Górną część balonika zanurz w czekoladzie i obracaj tak, by na jego powierzchni utworzyła się warstwa czekolady. Odwróć balon i umieść go na szklance i odstaw do lodówki na 30 minut.
W tym czasie ubij śmietanę, dodaj łyżkę cukru i serek mascarpone. Wymieszaj wszystkie składniki.
Gdy czekolada na balonikach już zastygnie, wyjmij z lodówki, połóż na talerzu i przebij balon. Brzegi miseczki mogą lekko popękać, ale tym się nie przejmuj.
W osobnym naczyniu zaparz mocną kawę, dodaj likier kawowy. Biszkopty maczaj w kawie, około 2 - 3 sekundy. Nie trzymaj biszkoptów w kawie zbyt długo, bo się rozpadną.
W miseczce czekoladowej ułóż łyżkę śmietany z mascarpone, biszkopty namoczone w kawie i ponownie bitą śmietanę. Wszytko posyp kakao.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory