Bread and butter pudding
Chałka i masło to duet idealny. Dlaczego więc ograniczać się do smarowania kromki i jedzenia 'na sucho'? Przygotujcie klasyczny bread and butter pudding, czyli zapiekane ciasto z chałki i masła. Gwarantujemy - nie pożałujecie.
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Chałka - 1Mleko 3.2 proc. - 80 mlŚmietana 30 proc. - 80 mlJajka - 1Brązowy cukier demerara - 2 łyżki + 1 do posypaniaSól - szczyptaMasło - 1/3 kostki + łyżka do wysmarowania formyRodzynki - garśćCynamon - łyżka, do posypania
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Chałkę pokrój na kromki. W misce wymieszaj mleko ze śmietaną, jajkiem, cukrem i solą. Foremkę wysmaruj masłem i poukładaj w środku porwane kawałki chałki. Pomiędzy pieczywo powkładaj rodzynki oraz kosteczki masła. Całość zalej masą jajeczną i posyp wymieszanym cukrem z cynamonem. Piecz w 160 stopniach Celsjusza przez 30 minut.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory