Brytyjski indyk faszerowany mięsem mielonym i szałwią
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Mięso mielone wieprzowe - 100 gŚliwki wędzone - 100 g posiekanychSzałwia - 4 posiekane liścieIndyk - 4 steki z piersiSól morska - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuOliwa - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 st. C. Połączyć mięso mielone, śliwki kalifornijskie i liście szałwii, dokładnie wymieszać. Rozłożyć na desce piersi indyka, podzielić wcześniej przygotowane mięso mielone na 4 części. Na każdym steku z piersi indyka umieścić porcję mięsa mielonego, następnie zawinąć ściśle mięso i przekłuć wykałaczką. Tak przygotowane steki z indyka umieścić jeden obok drugiego na blasze do pieczenia, upewniając się, że części przekłute wykałaczką przylegają do dna blachy. Doprawić mięso do smaku solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, skropić oliwą z oliwek. Umieścić w piekarniku i piec przez 20-25 minut lub do czasu aż indyk będzie upieczony w środku i zrumieniony na zewnątrz. Po tym czasie wyjąć mięso z piekarnika i odstawić na 5 minut aby odpoczęło. Następnie usunąć wykałaczki i pokroić mięso w plastry. Podawać z pieczonymi ziemniakami i warzywami. Tradycyjnym angielskim deserem jest zaś śliwkowy pudding (ang. plum pudding). Co ciekawe, pudding ten nigdy nie zawierał świeżych śliwek. W XVII wieku, kiedy po raz pierwszy opracowano recepturę dania, słowem śliwka określano różne owoce suszone. W przepisie zaś stosowano właśnie śliwki suszone oraz inne bakalie i stąd powstało to kulinarne nieporozumienie, które trwa do dziś. (sliwkikalifornijskie.prowly.com)
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory