Brytyjski indyk faszerowany mięsem mielonym i szałwią

Magazyn Kuchnia 12.12.2019 19:54
(brak ocen)
OCEŃ
Brytyjski indyk faszerowany mięsem mielonym i szałwią
Brytyjski indyk faszerowany mięsem mielonym i szałwią
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie
Przygotowanie: Do godziny

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 st. C. Połączyć mięso mielone, śliwki kalifornijskie i liście szałwii, dokładnie wymieszać. Rozłożyć na desce piersi indyka, podzielić wcześniej przygotowane mięso mielone na 4 części. Na każdym steku z piersi indyka umieścić porcję mięsa mielonego, następnie zawinąć ściśle mięso i przekłuć wykałaczką. Tak przygotowane steki z indyka umieścić jeden obok drugiego na blasze do pieczenia, upewniając się, że części przekłute wykałaczką przylegają do dna blachy. Doprawić mięso do smaku solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, skropić oliwą z oliwek. Umieścić w piekarniku i piec przez 20-25 minut lub do czasu aż indyk będzie upieczony w środku i zrumieniony na zewnątrz. Po tym czasie wyjąć mięso z piekarnika i odstawić na 5 minut aby odpoczęło. Następnie usunąć wykałaczki i pokroić mięso w plastry. Podawać z pieczonymi ziemniakami i warzywami. Tradycyjnym angielskim deserem jest zaś śliwkowy pudding (ang. plum pudding). Co ciekawe, pudding ten nigdy nie zawierał świeżych śliwek. W XVII wieku, kiedy po raz pierwszy opracowano recepturę dania, słowem śliwka określano różne owoce suszone. W przepisie zaś stosowano właśnie śliwki suszone oraz inne bakalie i stąd powstało to kulinarne nieporozumienie, które trwa do dziś. (sliwkikalifornijskie.prowly.com)

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA