Bułeczki cynamonowe

Haps 12.02.2020 10:02
(brak ocen)
OCEŃ
Bułeczki cynamonowe
Jeszcze masz pod powiekami sen, ale już wyobrażasz sobie smak swojej ulubionej porannej kawy. On zaraz ci ją przyniesie do łóżka, więc czekasz i jak zwykle przeciągasz się dwa razy. Otwierasz oko i już jest: Twój ukochany, taca z caffe latte i jeszcze coś - drożdżowe bułeczki bosko pachnące cynamonem. I myślisz sobie: jak dobrze budzić się #poswojemu.
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (12porcji)

VIDEO

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Wszystkie produkty do ciasta powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego te, które są w lodówce wcześniej z niej wyjmij. Drożdże pokrusz w dużej misce, wlej mleko i mieszaj dopóki drożdże się nie rozpuszczą. Dodaj mąkę, pokrojone na kawałki masło, jajka, sól i kardamon. Wyrób ciasto aż uzyskasz gładką, odchodzącą od ręki masę. Gdy ciasto jest za rzadkie dodaj jeszcze kilka łyżek mąki. Uformuj kulę, przykryj ciasto ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30 minut, by wyrosło i podwoiło swoją objętość.

2 / 4

W tym czasie przygotuj nadzienie. Pokruszony marcepan utrzyj z masłem, cukrem pudrem, bułką tartą, cynamonem i wodą. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę, kilka razy zagnieć i podziel na dwie części (nie ma tego na filmie!! więc nie wiem czy są dwa prostokąty). Każdą rozwałkuj na podsypanym mąką blacie na duży, dość cienki prostokąt. Na każdym z prostokątów rozprowadź nadzienie. Zwiń ciasto w roladę wzdłuż dłuższej krawędzi. Rulon pokrój na 2-3 centymetrowe kawałki, zanurzając nóż w wodzie, by nie oblepiał się ciastem.

3 / 4

Bułeczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając miejsce, na to, by wyrosły. Pozostaw na ok. 20-30 minut, żeby podwoiły swoją objętość w cieple, pod przykryciem. Piekarnik nagrzej do temperatury 220 st. C.

4 / 4

Jajko ubij z solą i wodą, a następnie delikatnie posmaruj nim bułeczki. Piecz ok. 10 minut na środkowej półce piekarnika. Z cukru pudru i soku z cytryny utrzyj szybki lukier. Gotowe bułeczki udekoruj lukrem i płatkami migdałów

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps