Bułeczki cynamonowe

- Można zamrażać? Nie
Składniki (12porcji)
-
Drożdże świeże - 75 gMleko 3.2 proc. - 500 mlMąka pszenna - 1,8 - 2 lMasło - 300 gJajka - 3 sztukiSól - 1 łyżeczka i szczyptaKardamon - 1 łyżkaMarcepan - 100 gCukier puder - 125 ml + do lukruBułka tarta - 2 1/2 łyżeczkiWoda - 4 łyżkiCynamon - 1 łyżkaSok cytrynowy - 1/2 cytrynyMigdały płatki - do ozdoby
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Wszystkie produkty do ciasta powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego te, które są w lodówce wcześniej z niej wyjmij. Drożdże pokrusz w dużej misce, wlej mleko i mieszaj dopóki drożdże się nie rozpuszczą. Dodaj mąkę, pokrojone na kawałki masło, jajka, sól i kardamon. Wyrób ciasto aż uzyskasz gładką, odchodzącą od ręki masę. Gdy ciasto jest za rzadkie dodaj jeszcze kilka łyżek mąki. Uformuj kulę, przykryj ciasto ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30 minut, by wyrosło i podwoiło swoją objętość.
W tym czasie przygotuj nadzienie. Pokruszony marcepan utrzyj z masłem, cukrem pudrem, bułką tartą, cynamonem i wodą. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę, kilka razy zagnieć i podziel na dwie części (nie ma tego na filmie!! więc nie wiem czy są dwa prostokąty). Każdą rozwałkuj na podsypanym mąką blacie na duży, dość cienki prostokąt. Na każdym z prostokątów rozprowadź nadzienie. Zwiń ciasto w roladę wzdłuż dłuższej krawędzi. Rulon pokrój na 2-3 centymetrowe kawałki, zanurzając nóż w wodzie, by nie oblepiał się ciastem.
Bułeczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając miejsce, na to, by wyrosły. Pozostaw na ok. 20-30 minut, żeby podwoiły swoją objętość w cieple, pod przykryciem. Piekarnik nagrzej do temperatury 220 st. C.
Jajko ubij z solą i wodą, a następnie delikatnie posmaruj nim bułeczki. Piecz ok. 10 minut na środkowej półce piekarnika. Z cukru pudru i soku z cytryny utrzyj szybki lukier. Gotowe bułeczki udekoruj lukrem i płatkami migdałów
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory