Bułeczki Mleczne
- Można zamrażać? Nie
Składniki (9porcji)
-
Mąka pszenna - 500 gMleko 3.2 proc. - 375 ml (ciepłe)Drożdże świeże - 20 gCukier - 2 łyżkiSól - 1/2 łyżeczkiMasło - 50 g (roztopione)Mleko 3.2 proc. - Do posmarowania bułeczek
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
W niewielkiej miseczce umieść drożdże oraz cukier i wymieszaj, aż oba składniki się rozpuszczą. Dolej 100 ml mleka, dodaj dwie łyżki mąki, wymieszaj i odstaw na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
W osobnej, dużej misce wymieszaj mąkę z solą. Dodaj zaczyn drożdżowy oraz pozostałe mleko i dokładnie wymieszaj. Gdy składniki zaczną się łączyć w kulę, dodaj roztopione masło i wyrabiaj dalej, aż do otrzymania jednolitego i elastycznego ciasta.
Przełóż ciasto do miski wysmarowanej olejem, przykryj ściereczką lub owiń folią spożywczą i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przebij pięścią i ponownie chwilę pozagniataj. Podziel ciasto na 16 części. Z każdej z nich uformuj kulkę, a następnie rozpłaszcz w dłoniach na nieduży placek. Dwa przeciwległe boki placuszka zawiń do środka, a następnie turlając po blacie uformuj wałeczek. Tak uformowane bułeczki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakryj blachę ściereczkę i odstaw na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułeczki posmaruj mlekiem i natnij ukośnie w trzech miejscach. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni (góra-dół) i wstaw na jego dno naczynie z wodą. Bułki piecz około 20 minut, aż delikatnie się zrumienią.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory