Bulion wołowy

- Można zamrażać? Nie
Składniki (12porcji)
-
Wołowina - 3.5-4 kg surowej (łata; szponder) lub kości wołowych (można pół na pół mięso i kości; nadają się także wszelkie okrawki mięsne; które pozostały np. po oczyszczeniu polędwicy czy rostbefu)Cebula - 2 duże, nieobrane (jedną można przeciąć na pół i opalić - dla bardziej intensywnego smaku i koloru)Marchewka - 2, pokrojone na duże kawałkiPor - 2, pokrojone na duże kawałkiSeler naciowy - 1 duża łodyga, pokrojona na kawałki (lub kawałek korzeniowego)Czosnek - 2-4 ząbki (opcjonalnie)Pieprz czarny w ziarnach - łyżka ziarenBouquet garni - 1 pęczek (po kilka gałązek natki i tymianku oraz 2-3 listki laurowe)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Do dużego garnka wkładamy 3,5-4 kg surowej wołowiny (łata, szponder) lub kości wołowych (można pół na pół mięso i kości, nadają się także wszelkie okrawki mięsne, które pozostały np. po oczyszczeniu polędwicy czy rostbefu). Zalewamy taką ilością zimnej wody, aby wszystko było przykryte, zagotowujemy, odszumowujemy. Dodajemy 2 duże nieobrane cebule (jedną można przeciąć na pół i opalić - dla bardziej intensywnego smaku i koloru), 2 marchewki i 2 pory pokrojone na duże kawałki, 1 dużą łodygę selera naciowego (lub kawałek korzeniowego) pokrojoną na kawałki, 1-2 korzenie pietruszki pokrojone na kawałki, 2-4 ząbki czosnku (niekoniecznie), 1 bouquet garni (związane w pęczek po kilka gałązek natki i tymianku oraz 2-3 listki laurowe), 1 łyżkę ziaren pieprzu. Gotujemy na minimalnym ogniu 4-5 godzin bez pokrywki. Wyparowany wywar uzupełniamy wrzątkiem. Studzimy, usuwamy nadmiar tłuszczu, cedzimy (mięso można wykorzystać do pierogów lub pasztecików). Jeśli chcemy, aby wywar był bardziej intensywny w smaku, redukujemy go jeszcze jakiś czas bez pokrywki. Studzimy, zamrażamy. Ten wywar - podobnie jak drobiowy - solimy dopiero wtedy, kiedy chcemy go użyć jako podstawy do innego dania. Nadaje się do ciemnych zup gotowanych na mięsie, do gulaszy i potrawek. Przyda się też do zdeglasowania brytfanny lub patelni po pieczeniu/smażeniu mięsa wołowiny bądź dziczyzny.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory