Buraczki z borówkami
Buraczki z borówkami
Czas przygotowania
do 30 minut
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (2porcje)
-
Woda - 1/2 szklankiCukier - 2/3 szklankiBurak - 40 dag małychOcet winny - 1/2 szklankiBorówki amerykańskie - 30 dag suszonych lub świeżych
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
W garnku zagotowujemy wodę z cukrem, mieszając, aż cukier się rozpuści. Dodajemy obrane i pokrojone w cienkie talarki buraki. Gotujemy ok. 15 min (powinny być miękkie, ale jędrne).
2 / 2
Następnie dodajemy ocet i borówki i gotujemy jeszcze 5-10 minut. Przestudzone pikle przekładamy do szklanego pojemnika z pokrywką. Przechowujemy w lodówce. Podajemy jako dodatek do drobiu lub czerwonych mięs. Jeśli chcemy przechować pikle do zimy, gorące buraczki nakładamy do małych wyparzonych słoiczków, zalewamy gorącą marynatą, zakręcamy i odwracamy do góry dnem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory