Butter chicken
Są tu fani kuchni indyjskiej? Jeśli tak, na pewno znacie butter chicken. A czy skusiliście się na zrobienie tego dania samodzielnie? Koniecznie sprawdźcie nasz przepis.
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Imbir - 2 cm obranego korzeniaCebula - 200 g obranejCzosnek - 4 obrane ząbkiOlej rzepakowy - 50 mlChili w proszku - 2 łyżeczkiGaram masala - łyżeczkaPrzecier pomidorowy - 2 puszki (800 ml)Mleko kokosowe - 200 ml tłustegoOrzechy nerkowca - 100 gCukier - 4 łyżkiMasło - 100 gPierś z kurczaka - 2
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Zacznij od posiekania drobno imbiru, cebuli i czosnku. Następnie w głębokiej patelni podgrzej olej. Dodaj cebulę, imbir i czosnek. Podsmażaj, aż wszystkie składniki się zeszklą. Następnie dodaj chilli i garam masalę, podsmażaj jeszcze chwilę, aż te puszczą aromat, wlej passatę pomidorową i mleko kokosowe, wsyp orzechy nerkowca i gotuj.
2 / 3
Po 20 minutach gotowania zblenduj całą masę na jednolity krem. Do środka dodaj cukier i masło i dokładnie wymieszaj. Gotowy sos przelej z powrotem na patelnię i dodaj do niego pokrojonego drobno kurczaka, gotuj około 10-15 minut aż kurczak dojdzie.
3 / 3
Podawaj posypane kolendrą, z ryżem lub pitą.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory