Charlotta z gruszkami

Bożena Sikoń, Magazyn Kuchnia 08.04.2021 19:57
(brak ocen)
OCEŃ
Charlotta z gruszkami
Charlotta z gruszkami
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (1porcja)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 5

Namaczamy i rozpuszczamy żelatynę według przepisu na opakowaniu. Osączamy gruszki, odkładamy 2-3 połówki do dekoracji, resztę kroimy w kostkę. 

2 / 5

Przycinamy biszkopty do wysokości tortownicy. Częścią z nich wykładamy dno (o śr. 20 cm). Pozostałe biszkopty stawiamy pionowo przy wewnętrznych brzegach tortownicy, aby powstało coś w rodzaju płotka. 

3 / 5

Zimny budyń ucieramy rózgą na gładki krem. Ubijamy śmietanę, dodajemy 2-3 jej łyżki do budyniu, mieszamy. Łączymy z rozpuszczoną i przestudzoną letnią żelatyną. Dodajemy resztę ubitej śmietany i jeszcze raz mieszamy, tym razem bardzo delikatnie. 

4 / 5

Do przygotowanej formy wkładamy 1/3 masy i posypujemy połową pokrojonych gruszek. Przykrywamy połową pozostałej masy, posypujemy resztą gruszek, przykrywamy resztą masy i łopatką wyrównujemy powierzchnię. Połówki gruszek kroimy w cienkie plasterki i dekorujemy powierzchnię deseru. 

5 / 5

Tortownicę przykrywamy folią, wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki (a najlepiej na noc). Ostrożnie wyjmujemy z formy, układamy na paterze i podajemy. Deser można udekorować paseczkami stopionej czekolady lub podać z sosem malinowym.

 

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps