Chleb oliwkowy

Magazyn Kuchnia 23.01.2020 15:46
(brak ocen)
OCEŃ
Chleb oliwkowy
Chleb oliwkowy
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Tak

Składniki (10porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Mąkę mieszamy z solą, dodajemy drożdże rozrobione w odrobinie wody, a następnie resztę wody. Zarabiamy ciasto, dodając pokrojone oliwki. Następnie zagniatamy je rozciągając na posypanej mąką desce przez ok. 10 min. Formujemy kulę, wkładamy do miski, skrapiamy wodą, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 2 godziny do wyrośnięcia. Przed pieczeniem nadajemy ciastu kształt bułki paryskiej, zwijamy je w pierścień i układamy na posypanej mąką blasze.

Pierścień nacinamy nożem na 3/4 grubości, na przemian: z zewnątrz i od wewnątrz, po czym każdy odcinek nieco naciągamy - na przemian: na zewnątrz i do wewnątrz. Po uformowaniu ciasto ponownie zostawiamy na pół godziny w temperaturze pokojowej. Potem wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220°C. Po kwadransie zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy jeszcze pół godziny.

Upieczony chleb skrapiamy wodą i studzimy - tak, aby powietrze dochodziło do niego również od spodu.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.