Chleb oliwkowy
- Można zamrażać? Tak
Składniki (10porcji)
-
Mąka pszenna - 250 g mąki z pełnego przemiałuMąka żytnia - 250 gDrożdże świeże - 20 gOliwki czarne - GarśćWoda - 350 ml
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mąkę mieszamy z solą, dodajemy drożdże rozrobione w odrobinie wody, a następnie resztę wody. Zarabiamy ciasto, dodając pokrojone oliwki. Następnie zagniatamy je rozciągając na posypanej mąką desce przez ok. 10 min. Formujemy kulę, wkładamy do miski, skrapiamy wodą, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 2 godziny do wyrośnięcia. Przed pieczeniem nadajemy ciastu kształt bułki paryskiej, zwijamy je w pierścień i układamy na posypanej mąką blasze.
Pierścień nacinamy nożem na 3/4 grubości, na przemian: z zewnątrz i od wewnątrz, po czym każdy odcinek nieco naciągamy - na przemian: na zewnątrz i do wewnątrz. Po uformowaniu ciasto ponownie zostawiamy na pół godziny w temperaturze pokojowej. Potem wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220°C. Po kwadransie zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy jeszcze pół godziny.
Upieczony chleb skrapiamy wodą i studzimy - tak, aby powietrze dochodziło do niego również od spodu.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory