Chlebek z orzechami i daktylami

Chlebek z orzechami i daktylami
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (10porcji)
-
Daktyle - 200 g bez pestekWoda - szklanka wrzątkuJabłka - 1/4 szklanki przecieruSyrop klonowy - 2 łyżkiBrązowy cukier demerara - 2 łyżkiJajka - 1Olejek waniliowy - kilka kropliMąka razowa - szklankaMąka pszenna - szklankaSoda oczyszczona - łyżeczkaCynamon - 1/2 łyżeczkiSól - 1/2 łyżeczkiOrzechy włoskie - 1/2 szklanki posiekanych
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 4
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Natłuszczamy keksówkę np. olejem.
2 / 4
Daktyle zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy na 5 minut. Dodajemy przecier jabłkowy, syrop klonowy, cukier, roztrzepane jajko i olejek waniliowy. Dokładnie mieszamy.
3 / 4
W innej misce łączymy suche składniki. Mieszając, dodajemy do mokrych składników.
4 / 4
Wlewamy ciasto do przygotowanej formy i pieczemy jakieś 50 minut, aż drewniany patyczek, wbity w ciasto będzie suchy po wyjęciu.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory