Ciasteczka czekoladowe
Ciasteczka czekoladowe
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (1porcja)
-
Mąka pszenna - 2 szklankiKakao - 1/3 szklankiProszek do pieczenia - 1/2 łyżeczkiSól - 1/2 łyżeczkiMasło - 20 dagCukier - 1/2 szklankiJajka - 1Olejek waniliowy - wedle uznaniaCzekolada deserowa - 15 dagMigdały - 1/2 szklanki posiekanych (lub innych orzechów)Cukier puder - szklanka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. Utrzyj masło z cukrem. Dodaj jajko i kilka kropli olejku, ucieraj, aż składniki się połączą. Dodawaj po łyżce suche składniki, mieszając mikserem na najniższych obrotach. Na koniec wsyp czekoladę i orzechy, wymieszaj i włóż na 30 minut do lodówki.
2 / 2
Z ciasta uformuj wałek, pokrój w plasterki (5-7 mm). Ciastka obtocz w cukrze pudrze i ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz 8-10 minut w temp. 160 st. C, a potem ostrożnie zdejmij z blachy, przestudź i oprósz cukrem pudrem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory