Ciasteczka dyniowe pod cynamonową pierzynką
- Można zamrażać? Nie
Składniki (20porcji)
-
Masło - 125 gCukier - 110 g drobnego do wypiekówJajka - 1Dynia - 150 g pureeEkstrakt waniliowy - 1 łyżeczkaMąka pszenna - 250 gCynamon - 2 łyżeczkiProszek do pieczenia - 1 łyżeczka
-
Lukier:
Cukier puder - 1 szklankaCynamon - 1 łyżeczka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Masło i cukier ucieramy mikserem na jasną, puszystą masę. Nadal miksując, dodajemy jajko, purée z dyni i ekstrakt z wanilii. Do masy przesiewamy mąkę, cynamon i proszek do pieczenia, miksujemy do osiągnięcia gładkiej konsystencji.
Wykładamy masę porcjami - najlepiej łyżką - na blachę wyścieloną papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy. Każde ciasteczko spłaszczamy dnem szklanki zanurzonym w mące. Pieczemy 15 minut w 175°C, studzimy.
Robimy lukier: cukier i cynamon rozcieramy z 2-3 łyżkami wrzącej wody na gładką masę (jeśli lukier jest za gęsty, dolewamy wody, a jeśli zbyt rzadki, dosypujemy cukru). Lukrujemy ciastka.
* Purée dyniowe: Można wykorzystać gotowe z puszki lub zrobić je samemu. Niedużą dynię myjemy i kroimy na kilka części. Wydrążamy łyżką środek z nasionami, a kawałki miąższu układamy w naczyniu żaroodpornym. przykrywamy i pieczemy do miękkości w 180 st. C. kawałki dyni obieramy ze skórki, studzimy i miksujemy w blenderze na purée.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory