Ciasteczka dyniowe pod cynamonową pierzynką

Dorota Świątkowska (mojewypieki.com)/Magazyn Kuchnia 24.11.2020 16:59
(brak ocen)
OCEŃ
Ciasteczka dyniowe pod cynamonową pierzynką
Ciasteczka dyniowe pod cynamonową pierzynką
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (20porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Masło i cukier ucieramy mikserem na jasną, puszystą masę. Nadal miksując, dodajemy jajko, purée z dyni i ekstrakt z wanilii. Do masy przesiewamy mąkę, cynamon i proszek do pieczenia, miksujemy do osiągnięcia gładkiej konsystencji.

2 / 3

Wykładamy masę porcjami - najlepiej łyżką - na blachę wyścieloną papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy. Każde ciasteczko spłaszczamy dnem szklanki zanurzonym w mące. Pieczemy 15 minut w 175°C, studzimy.

3 / 3

Robimy lukier: cukier i cynamon rozcieramy z 2-3 łyżkami wrzącej wody na gładką masę (jeśli lukier jest za gęsty, dolewamy wody, a jeśli zbyt rzadki, dosypujemy cukru). Lukrujemy ciastka.

* Purée dyniowe: Można wykorzystać gotowe z puszki lub zrobić je samemu. Niedużą dynię myjemy i kroimy na kilka części. Wydrążamy łyżką środek z nasionami, a kawałki miąższu układamy w naczyniu żaroodpornym. przykrywamy i pieczemy do miękkości w 180 st. C. kawałki dyni obieramy ze skórki, studzimy i miksujemy w blenderze na purée.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps