Składniki (12porcji)
-
Mąka pszenna - 100 gProszek do pieczenia - szczyptaPolenta - 50 gMasło - 120 gBrązowy cukier demerara - 120 gŻółtka - 2Dżem malinowy - 150 gMaliny - do dekoracjiBiałka - 1Cukier puder - 150 gCytryna - kilka kropel soku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy polentę, pokrojone w kosteczkę masło i cukier. Szybko zagniatamy ciasto, tak aby nie było w nim grudek masła. Dodajemy żółtka, wyrabiamy i owijamy folią. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180°C. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie na grubość 2-3 mm. Wykrawamy dwa prostokąty o wymiarach 25 x 12 cm i pieczemy około 15 minut, aż będą złotawe. Pozostawiamy do ostygnięcia. Robimy lukier, taki sam jak w przepisie na kransekager (powyżej). Na jednym prostokącie rozprowadzamy dżem, a na drugim trochę lukru. Ciastko z lukrem układamy na ciastku z malinami i lekko dociskamy. Kroimy na 4-5 kanapek (6 x 11 cm). Kanapeczki są gotowe, gdy lukier zastygnie. Można je udekorować malinami.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory