Ciasteczka migdałowe
Ciasteczka migdałowe
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Nie
Składniki (0porcji)
-
Cukier - 75 dagSok cytrynowy - z połówki cytrynyWoda - trzy szklanki
-
Ciasto
Mąka pszenna - 30 dagCukier puder - 12 dagMasło - 25 dag stopionegoJajka - trzySól - szczyptaCukier waniliowy - jedenMigdały - 15 dag obranych, całych
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Przygotuj syrop: zagotuj wodę z cukrem, dodaj sok z cytryny, gotuj 10 minut. Ostudź, usuń pianę. Zrób ciasto: mąkę przesiej do miski, pośrodku zrób dołek. Wlej stopione masło, dodaj jajka wymieszane z cukrem pudrem, szczyptę soli i cukier waniliowy. Wyrób ciasto mikserem, ulep kulki wielkości orzecha włoskiego, ułóż na natłuszczonej blasze. Na środek każdej kulki wciśnij migdał, piecz 40 minut w temp. 180 st. C. Gorące ciastka włóż na 20 minut do syropu.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory