Ciasteczka shortbread
Ciasteczka (Shortbread)
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (8porcji)
-
Mąka pszenna - 230 gMąka kukurydziana - 110 gCukier puder - 110 gMasło - 230 g miękkiego
-
Lukier:
Cukier puder - 100 gBiałka - 1/2Barwnik spożywczy - zielony
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Miksujemy składniki ciasta, owijamy w folię do żywności i pozostawiamy na noc w lodówce. Następnego dnia rozwałkowujemy na grubość 5 mm i foremkami wykrawamy koniczynki. Pieczemy 8 minut w 160 st. C, studzimy.
2 / 2
Robimy lukier, ucierając składniki w miseczce. Ciastka lukrujemy, gdy całkiem ostygną. (przepis na podstawie www.goodfoodireland.ie; konsultacja Artur Cyronek)
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory