Ciasteczka z lukrem na choinkę

Ewa Wagner/Magazyn Kuchnia 10.12.2019 19:32
(brak ocen)
OCEŃ
Ciasteczka z lukrem na choinkę
Ciasteczka z lukrem
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (20porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Miód, cukier oraz masło podgrzewamy na średnim ogniu w rondelku o grubym dnie, aż cukier się rozpuści. Odstawiamy do schłodzenia. Białko, cynamon i kardamon mieszamy z masą miodową. Mąkę, migdały i proszek do pieczenia dodajemy do masy miodowej i wszystko krótko zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny. Dwie blaszki wykładamy papierem pergaminowym. Piekarnik rozgrzewamy do 220oC (z termoobiegiem do 200oC). Na blacie oprószonym mąką rozwałkowujemy ciasto na grubość 0,5 cm. Foremką w kształcie gwiazdki wycinamy ciasteczka. Grubą słomką do picia napojów robimy otwór w każdej gwiazdce, żeby móc powiesić je na choince. Układamy ciasteczka na blaszkach i wkładamy jedną po drugiej do piekarnika na 5 minut. Wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Przygotowujemy lukier: mieszamy cukier puder z sokiem z cytryny i wodą. Przekładamy go do worka cukierniczego i wyciskamy lukier na ciasteczka. Ozdabiamy według własnej fantazji. Kiedy lukier zastygnie, przez dziurki w gwiazdkach przeciągamy kawałek ozdobnej wstążki lub sznurka, wiążemy końce i ozdabiamy ciastkami choinkę.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.