Ciasteczka z lukrem na choinkę
- Można zamrażać? Nie
Składniki (20porcji)
-
Miód pszczeli - 120 gBrązowy cukier demerara - 50 gMasło - 70 gBiałka - 1Cynamon - 1 łyżeczka zmielonegoKardamon - 1 łyżeczka zmielonegoMąka pszenna - 250 gMigdały mielone - 50 g zmielonych (bez skórki)Proszek do pieczenia - 2 płaskie łyżeczkiMąka macowa - do rozwałkowania ciastaCukier puder - 130 g plus 1 łyżkaCytryna - 2 łyżki sokuWoda - przegotowana
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Miód, cukier oraz masło podgrzewamy na średnim ogniu w rondelku o grubym dnie, aż cukier się rozpuści. Odstawiamy do schłodzenia. Białko, cynamon i kardamon mieszamy z masą miodową. Mąkę, migdały i proszek do pieczenia dodajemy do masy miodowej i wszystko krótko zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny. Dwie blaszki wykładamy papierem pergaminowym. Piekarnik rozgrzewamy do 220oC (z termoobiegiem do 200oC). Na blacie oprószonym mąką rozwałkowujemy ciasto na grubość 0,5 cm. Foremką w kształcie gwiazdki wycinamy ciasteczka. Grubą słomką do picia napojów robimy otwór w każdej gwiazdce, żeby móc powiesić je na choince. Układamy ciasteczka na blaszkach i wkładamy jedną po drugiej do piekarnika na 5 minut. Wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Przygotowujemy lukier: mieszamy cukier puder z sokiem z cytryny i wodą. Przekładamy go do worka cukierniczego i wyciskamy lukier na ciasteczka. Ozdabiamy według własnej fantazji. Kiedy lukier zastygnie, przez dziurki w gwiazdkach przeciągamy kawałek ozdobnej wstążki lub sznurka, wiążemy końce i ozdabiamy ciastkami choinkę.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory