Ciastka rumowe

Ciastka rumowe
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Przygotowanie ciasta: 10 minut
Schłodzenie: 60 minut
Przygotowanie ciastek: 20 minut
Składniki (0porcji)
-
Mąka pszenna - 1 i 1/4 szklankiProszek do pieczenia - 1 i 1/2 łyżeczkiSól - 1/2 łyżeczkiOrzechy laskowe - 1/2 szklanki mielonychCzekolada deserowa - 35 dagMasło - 5 dagRum - 1/4 szklankiJajka - 2
-
Do dekoracji
Cukrowa posypka - do dekoracjiPolewa czekoladowa - do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i orzechami. Czekoladę i masło przełóż do metalowej miseczki i roztop na parze. Wlej rum, wymieszaj, ostudź. Wbij jajka, utrzyj mikserem, wymieszaj z mąką i orzechami. Ciasto przykryj i wstaw na godzinę do lodówki. Potem rozwałkuj ciasto do grubości 1 cm, powycinaj ciasteczka o dowolnych kształtach i ułóż je w jednej warstwie na wyścielonej pergaminem blasze. Szczelnie przykryj pergaminem i wstaw jeszcze na 4 godziny do lodówki, a potem upiecz w temp. 175°C (około 7-8 minut na środkowym poziomie piekarnika). Gdy ciastka ostygną, udekoruj je czekoladą i perełkami z cukru.
-
Zakupy
-
Wiadomości
-
Przepisy
-
Plotki
-
Kalkulatory