Ciastka rumowe

Magazyn Kuchnia 06.12.2019 10:47
(brak ocen)
OCEŃ
Ciastka rumowe
Ciastka rumowe
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie
Przygotowanie ciasta: 10 minut Schłodzenie: 60 minut Przygotowanie ciastek: 20 minut

Składniki (0porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i orzechami. Czekoladę i masło przełóż do metalowej miseczki i roztop na parze. Wlej rum, wymieszaj, ostudź. Wbij jajka, utrzyj mikserem, wymieszaj z mąką i orzechami. Ciasto przykryj i wstaw na godzinę do lodówki. Potem rozwałkuj ciasto do grubości 1 cm, powycinaj ciasteczka o dowolnych kształtach i ułóż je w jednej warstwie na wyścielonej pergaminem blasze. Szczelnie przykryj pergaminem i wstaw jeszcze na 4 godziny do lodówki, a potem upiecz w temp. 175°C (około 7-8 minut na środkowym poziomie piekarnika). Gdy ciastka ostygną, udekoruj je czekoladą i perełkami z cukru.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.