Składniki (6porcji)
-
Drożdże świeże - 3 dagMleko 2.0 proc. - 350 ml letniegoCukier - 1 łyżeczkaMąka pszenna - 80 dagMasło - 5 dag miękkiegoJajka - 1Sól - do smakuSer owczy - 15 dagOliwa - 3 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Drożdże łączymy z mlekiem i cukrem. Dodajemy mąkę, masło, jajko i szczyptę soli. Dokładnie mieszamy i wyrabiamy. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Następnie zagniatamy z serem, stopniowo dodając oliwę. Odstawiamy, aby ciasto znowu wyrosło i podwoiło objętość.
2 / 2
Formujemy okrągłe pierścienie z ciasta (przypominające obwarzanki) i układamy je na natłuszczonej blasze. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na 20 minut. Pozostawiamy do ostygnięcia.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Przepisy
-
Plotki
-
Kalkulatory