Ciasto czekoladowe z rozmarynem i owocami
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Czekolada gorzka - 200 gMasło - 200 gJajka - 6Cukier - 230 gMąka pszenna - 150 gProszek do pieczenia - 1 łyżeczkaSól - duża szczyptaRozmaryn świeży - posiekane listki z 5-6 gałązek
-
Mus z gorzkiej czekolady:
Czekolada gorzka - 200 gŚmietana kremówka 36 proc. - ok. 350 mlRozmaryn świeży - listki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Czekoladę na ciasto stopić razem z masłem i rozmarynem w kąpieli wodnej. Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno. Żółtka miksować z cukrem aż będą jasne i puszyste, a kryształki cukru niewidoczne. Dalej miksując dodać stopioną czekoladę wymieszaną z masłem, a potem mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Następnie przy pomocy szpatułki delikatnie wmieszać ubite białka do masy. Przelać do formy i piec ok 45 minut w 180 st.C, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Odstawić do przestygnięcia.
W tym czasie stopić w kąpieli wodnej czekoladę na mus, a zimną śmietankę ubić na sztywno. Do ubitej śmietanki wmieszać przestudzoną czekoladę, energicznie miksując i przełożyć na chłodne ciasto, posypując owocami, listkami rozmarynu i cukrem pudrem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory