Składniki (4porcje)
-
Masło - 20 dagKakao - 1 szklankaKawa mielona - 1.5 szklankiWhisky - 1/2 szklankiCukier - 2 szklankiMąka pszenna - 2 szklankiSoda oczyszczona - 1.25 łyżeczkiSól - 1/2 łyżeczkiJajka - 2 dużeOlejek waniliowy - kilka kropli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Rozgrzewamy piekarnik do 160°C. Tortownicę smarujemy masłem, spód i boki oprószamy 3 łyżkami kakao. Strząsamy nadmiar. Na małym ogniu podgrzewamy kawę z whisky, masłem, cukrem i kakao, stale mieszając, aż masło się stopi. Wlewamy mieszaninę do miski, odstawiamy na 5 minut. W tym czasie mieszamy mąkę z sodą i solą. Ucieramy jajka z wanilią, powoli wlewamy do masy czekoladowej, stale ucierając mikserem. Wsypujemy porcjami mąkę, miksując na najniższych obrotach. Ciastem napełniamy tortownicę i pieczemy 40-50 minut (patyczek wetknięty w ciasto powinien być suchy po wyjęciu). Ciasto pozostawiamy w formie, aż zupełnie ostygnie, a potem okrawamy brzegi nożem i wyjmujemy.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory