Ciasto francuskie z morelami

- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Mąka wrocławska - 250 gMąka krupczatka - 150 gSól - 1 łyżeczkaWoda - 220 mlMasło - 400 g masła + 1 łyżka do formyJajka - 1 jajko + 2 łyżki mleka do smarowania ciasta
-
Nadzienie:
Morele świeże - 1 kgCukier - 2/3 szkl.Woda - 2 łyżkiWódka - 50 ml owocowej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Robimy nadzienie. Morele kroimy na pół, pozbawiamy pestek. Dusimy na patelni z cukrem i wodą przez 20 minut. Wyjmujemy owoce, a pozostały na patelni syrop gotujemy, aż zgęstnieje. Dodajemy wódkę, zdejmujemy z ognia, wkładamy do syropu morele, studzimy.
Przesiewamy mąkę do miski, roztapiamy 1,5 łyżki masła, rozpuszczamy sól w wodzie. Wylewamy na mąkę ostudzone masło i wodę, mieszamy. Zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce 2 godziny. Wałkujemy na kwadratowy placek o grubości 2 cm. Na środku kładziemy plastry zimnego masła. Składamy rogi w kopertę, zlepiamy złączenia. Wałkujemy na prostokąt, przesuwając wałek w jedną stronę. Składamy ciasto od krótszego boku na 3 części, owijamy w folię, chłodzimy 2 godziny w lodówce.
Powtarzamy wałkowanie na prostokąt (od krótszego boku), składanie i chłodzenie jeszcze dwa razy. Rozwałkowujemy ciasto, wykrawamy dwa prostokątne placki oraz 4 paski o szerokości 1,5 cm i długości boków placka. Do brzegów jednego placka doklejamy rant z pasków, smarujemy całość rozbełtanym jajkiem. Kładziemy na ciasto przygotowane owoce w syropie i przykrywamy drugim plackiem, sklejając brzegi. Wierzch smarujemy mieszanką mleka i reszty jajka. Pieczemy 25 minut w 230°C.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory