Składniki (6porcji)
-
Mąka pszenna - 500 gJajka - trzyOliwa - 25 mlSól - 20 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Przesiewamy mąkę na blat, tworząc kopczyk. Robimy w nim dołek, dodajemy jajka, oliwę i sól. Rozmącamy jajka palcem i mieszamy z mąką, aż zacznie się tworzyć kleista masa. Jeśli jest zbyt wilgotna, wsypujemy odrobinę mąki. Podsypujemy stolnicę mąką i zaczynamy zagniatać ciasto. Najpierw rozciągamy je otwartą dłonią od siebie, składamy do siebie, odwracamy, znów rozciągamy i składamy. Zagniatamy 10-15 minut, aż ciasto będzie elastyczne. Dzielimy je na 4 części, zawijamy w folię do żywności i odkładamy, aby odpoczęło. Stolnicę i wałek oprószamy mąką. Rozwałkowujemy ciasto, co jakiś czas odwracając je, na pożądaną grubość (zwykle 2-3 mm). Kroimy. Uwagi: - po wymieszaniu ciasta, a przed zagniataniem, myjemy ręce i czyścimy stolnicę lub blat, aby nie wgnieść w ciasto zaschniętych na dłoniach resztek masy. - gotowe ciasto powinno odpocząć w folii przynajmniej przez pół godziny, najlepiej odłożyć je na 2-3 godziny. Jeśli zaczniemy wałkować ciasto od razu po zagnieceniu, nie będzie wystarczająco elastyczne. - zagniecione ciasto można trzymać 3 dni w lodówce, zawinięte w folię do żywności. - jeśli robimy makaron, który będziemy gotować i podawać z sosem, przed pokrojeniem ciasto trzeba podsuszyć przez pół godziny, aby się nie kleiło. Następnie tniemy lub formujemy makaron w dowolne kształty, oprószamy mąką, układamy na ściereczce, czekamy jeszcze chwilę, aż obeschnie, i gotujemy. - w przypadku ravioli (lub innych dań, gdzie ciasto się nadziewa) używamy dopiero co rozwałkowanego ciasta - nie susząc go przedtem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory