Ciasto makowe z orzechami laskowymi
Ciasto makowe z orzechami laskowymi
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (0porcji)
-
Jajka - osiemCukier puder - 125 gSól - szczyptaMasło - 225 + do formyCukier waniliowy - jedno opakowanieOrzechy laskowe - 100 g zmielonychBułka tarta - 25 gProszek do pieczenia - szczyptaCynamon - łyżeczkaMak niebieski - 250 g zmielonegoCzekolada biała - jedno opakowanie gotowej polewyLikier morelowy - dwie łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy z połową cukru pudru i szczyptą soli. Masło ucieramy z resztą cukru pudru, cukrem waniliowym i żółtkami. Ciągle ucierając, dodajemy orzechy, bułkę tartą, proszek do pieczenia i cynamon. Łączymy z makiem, wlewając nieco likieru do smaku. Dodajemy ubite białka, delikatnie mieszamy z masą. Ciastem napełniamy posmarowaną masłem tortownicę, pieczemy godzinę w 180 st. C. Dekorujemy polewą z białej czekolady.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory