Ciasto makowe z polewą
Ciasto makowe z polewą
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (0porcji)
-
Jajka - 8Cukier puder - 125 gSól - do smakuMasło - 225 gCukier waniliowy - 1 torebkaOrzechy laskowe - 100 g (zmielonych)Bułka tarta - 25 gProszek do pieczenia - do smakuCynamon - 1 łyżeczkaMąka pszenna - do formyMasło - do formyLikier morelowy - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy z połową cukru pudru i szczyptą soli. Masło ucieramy z resztą cukru pudru, cukrem waniliowym i żółtkami. Ciągle ucierając, dodajemy orzechy, tartą bułkę, proszek do pieczenia i cynamon. Łączymy z makiem, wlewając nieco likieru do smaku, na koniec dodajemy pianę z białek, ostrożnie mieszając. Ciastem napełniamy tortownicę nasmarowaną masłem i wysypaną mąką, pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do 180°C. Dekorujemy gotową polewą z białej czekolady.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory