Ciasto marcepanowe z cytrynami konfitowanymi w cukrze
- Można zamrażać? Nie
Składniki (5porcji)
-
Masło - 150 gCukier - 150 gJajka - 4Śmietana 22 proc. - 180 mlMarcepan - 200 gSól - szczyptaMąka pszenna - 150 gProszek do pieczenia - 1 łyżkaCytryna - 3 konfitowane w cukrze
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Masło ucieramy. Dodajemy cukier i żółtka, ucieramy, aż masa zbieleje. Dodajemy śmietanę, mieszamy. Marcepan ścieramy na tarce o dużych oczkach wprost do masy, mieszamy. Białka ubijamy z solą. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy. Po łyżce mąki dodajemy do masy na przemian z pianą, delikatnie i dobrze mieszamy (pod koniec do ciasta możemy wsypać 100 g suchego maku ? będzie bardziej świątecznie). Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (śr. 23 cm). Układamy plasterki cytryn, delikatnie je wciskamy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. na ok. 60 minut. *Konfitowane cytryny: 3 ekologiczne cytryny ważymy i odmierzamy taką samą ilość cukru. Cytryny dwukrotnie parzymy. Kroimy na plasterki grubości 3 mm. Wkładamy do rondelka, posypujemy połową cukru i zalewamy wodą tak, by je przykryła. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu 20 minut. Studzimy. Posypujemy resztą cukru, gotujemy kolejne 20 minut. Studzimy. Przechowujemy do miesiąca w lodówce.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory