Ciasto orzechowe z czekoladą i bananami

Ciasto orzechowe z czekoladą i bananami
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Nie
Składniki (5porcji)
-
Mąka pszenna - 2 i 1/4 szklankiSoda oczyszczona - 1 łyżeczkaSól - 1/2 łyżeczkiMasło - 10 dag miękkiegoMasło - 2 łyżki stopionegoMasło - do formyCukier - 1 szklankaJajka - 2 dużeBanan - 3 rozgniecione na papkęJogurt naturalny - 2/3 szklanki pełnomlecznegoWanilia - ziarenka z 1/2 laskiCzekolada gorzka - 10 dag pokrojonej gruboOrzechy włoskie - 10 dagCynamon - 1/2 łyżeczki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 4
Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Kwadratową formę o boku 20 cm smarujemy masłem.
2 / 4
Mieszamy mąkę z sodą i solą. Ucieramy 10 dag masła z 3/4 szklanki cukru. Gdy masa będzie puszysta, kolejno wbijamy jajka - drugie dopiero wtedy, dy pierwsze połączy się z masą. Dodajemy banany, jogurt i wanilię, ucieramy chwilę. Zmniejszamy obroty miksera i powoli wsypujemy mąkę, miksując, aż powstanie gładkie ciasto.
3 / 4
Mieszamy czekoladę z orzechami, cynamonem, stopionym masłem oraz pozostałym cukrem.
4 / 4
Połowę bananowego ciasta rozsmarowujemy w formie, pokrywamy połową mieszanki orzechowej. Na wierzchu rozkładamy resztę ciasta, pokrywamy resztą mieszanki. Pieczemy 40 min. Studzimy w formie przez 30 min, wyjmujemy i studzimy do końca.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Przepisy
-
Plotki
-
Kalkulatory