Ciasto orzechowe z czekoladą i bananami

Magazyn Kuchnia 06.08.2020 14:08
(brak ocen)
OCEŃ
Ciasto orzechowe z czekoladą i bananami
Ciasto orzechowe z czekoladą i bananami
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (5 porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Kwadratową formę o boku 20 cm smarujemy masłem.

2 / 4

Mieszamy mąkę z sodą i solą. Ucieramy 10 dag masła z 3/4 szklanki cukru. Gdy masa będzie puszysta, kolejno wbijamy jajka - drugie dopiero wtedy, dy pierwsze połączy się z masą. Dodajemy banany, jogurt i wanilię, ucieramy chwilę. Zmniejszamy obroty miksera i powoli wsypujemy mąkę, miksując, aż powstanie gładkie ciasto.

3 / 4

Mieszamy czekoladę z orzechami, cynamonem, stopionym masłem oraz pozostałym cukrem.

4 / 4

Połowę bananowego ciasta rozsmarowujemy w formie, pokrywamy połową mieszanki orzechowej. Na wierzchu rozkładamy resztę ciasta, pokrywamy resztą mieszanki. Pieczemy 40 min. Studzimy w formie przez 30 min, wyjmujemy i studzimy do końca.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps