Ciasto pomarańczowe z czekoladą i syropem kawowym

Magazyn Kuchnia 12.12.2019 18:42
(brak ocen)
OCEŃ
Ciasto pomarańczowe z czekoladą i syropem kawowym
Ciasto pomarańczowe z czekoladą i syropem kawowym
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (5porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Masło topimy w rondelku, studzimy. Czekoladę kroimy na małe kawałki, kandyzowaną skórkę pomarańczową siekamy. Mąkę mieszamy z drożdżami. Jajka roztrzepujemy z cukrem pudrem. Dodajemy miód, śmietanę i startą skórkę pomarańczową, mieszamy. Wsypujemy mąkę z drożdżami, mieszamy na gładkie ciasto. Wlewamy masło, łączymy. Dodajemy kandyzowaną skórkę i czekoladę, delikatnie mieszamy. Foremkę 26 x 10 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto, wstawiamy do rozgrzanego do 150 st. piekarnika, pieczemy 50-60 minut. Syrop: z pomarańczy wyciskamy sok, mieszamy ze świeżo zaparzoną kawą i ucieramy z cukrem pudrem (możemy dolać łyżkę likieru, np. cointreau). Powoli polewamy ciepłe ciasto, tak by wchłonęło cały syrop.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA