Składniki (5porcji)
-
Czekolada gorzka - 100 gSkórka pomarańczowa - 50 g kandyzowanejMąka tortowa - 200 gDrożdże suszone - 7 gJajka - 3Cukier puder - 130 gMiód pszczeli - 60 gŚmietana 30 proc. - 110 mlPomarańcze - połowa jednejKawa mielona - 100 ml świeżo zaparzonejCukier puder - 10 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Masło topimy w rondelku, studzimy. Czekoladę kroimy na małe kawałki, kandyzowaną skórkę pomarańczową siekamy. Mąkę mieszamy z drożdżami. Jajka roztrzepujemy z cukrem pudrem. Dodajemy miód, śmietanę i startą skórkę pomarańczową, mieszamy. Wsypujemy mąkę z drożdżami, mieszamy na gładkie ciasto. Wlewamy masło, łączymy. Dodajemy kandyzowaną skórkę i czekoladę, delikatnie mieszamy. Foremkę 26 x 10 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto, wstawiamy do rozgrzanego do 150 st. piekarnika, pieczemy 50-60 minut. Syrop: z pomarańczy wyciskamy sok, mieszamy ze świeżo zaparzoną kawą i ucieramy z cukrem pudrem (możemy dolać łyżkę likieru, np. cointreau). Powoli polewamy ciepłe ciasto, tak by wchłonęło cały syrop.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory