Ciasto świąteczne pani Beeton (Mrs Beeton's Christmas cake)

- Można zamrażać? Nie
Składniki (0porcji)
-
Mąka pszenna - 20 dagSól - 1/2 łyżeczkiPrzyprawa korzenna do piernika - 2 łyżeczkiMasło - 20 dagCukier - 20 dagJajka - 6Brandy - 4 łyżkiWiśnie - 5 dag kandyzowanychImbir - 5 dag kandyzowanegoOrzechy włoskie - 5 dagRodzynki sułtańskie - 20 dagPorzeczki czarne - 20 dag suszonych (do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością)Skórka pomarańczowa - 8 dag mieszanki (cytrynowo-pomarańczowej)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Tortownicę o śr. 20 cm wyściełamy podwójną warstwą pergaminu. Mąkę, sól i mieszankę korzenną przesiewamy. Ubijamy masło z cukrem na puszystą masę. Powoli dodajemy jajka i brandy, ciągle ubijając. Siekamy wiśnie, imbir i orzechy, mieszamy z rodzynkami, porzeczkami i posiekaną kandyzowaną skórką. Łączymy z mąką, dodajemy masło z cukrem. Dokładnie mieszamy, wkładamy ciasto do formy i pieczemy w 160 st. C przez 45 minut. Zmniejszamy temperaturę do 150 st. C i pieczemy dalej przez godzinę. Znów zmniejszamy temperaturę (do 145 st. C) i pieczemy jeszcze 45 minut (maks. do godziny). Zostawiamy w tortownicy do ostygnięcia. Potem owijamy ciasto folią aluminiową i czekamy co najmniej parę dni, zanim zabierzemy się do jedzenia. Uwaga! Możemy codziennie karmić ciasto, robiąc w nim małe dziurki i wlewając powoli trochę brandy.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory