Składniki (4porcje)
-
Pomidory - 10 dojrzałychPrzecier pomidorowy - 2 łyżkiOcet winny - 50 mlChrzan - 1 łyżka tartegoTabasco - kilka kropelWoda mineralna - 1 lSeler naciowy - 4 łodygiOlej z pestek winogron - 200 mlAwokado - 2 dojrzałeCytryna - sok z 1Szczaw - 5 listkówOcet balsamiczny - 200 mlLody - 500 ml śmietankowychPomidory suszone - 50 g pudru (suszymy 6 godz. w 80°C i mielemy)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Pomidory mielemy z przecierem pomidorowym, octem, chrzanem, tabasco i wodą mineralną na pulpę, doprawiamy solą. Wykładamy na sitko z gazą, pod spodem stawiamy miskę, aby zebrać sok i przez kilka godzin trzymamy w lodówce. Przecedzony sok doprawiamy tabasco i solą.
Łodygi selera mielemy, zalewamy olejem z pestek winogron, podgrzanym do 60°C, i wstawiamy na 2 godz. do gorącej kąpieli wodnej. Miksujemy awokado, mieszamy z sokiem z cytryny, solimy i dodajemy posiekany szczaw. Ocet balsamiczny redukujemy do konsystencji kleju. Dodajemy do lodów i mieszamy.
Consommé wlewamy do głębokiego talerza. Układamy w nim kulkę lodów balsamicznych. Łyżką nabieramy mus z awokado, obtaczamy w pudrze z suszonych pomidorów i układamy obok lodów. Skrapiamy olejem z selera i dekorujemy listkami selera naciowego.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory