Consommé z pomidorów

Wojciech Modest Amaro/Magazyn Kuchnia 16.10.2020 17:07
(brak ocen)
OCEŃ
Consommé z pomidorów
Consommé z pomidorów
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności trudny
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Pomidory mielemy z przecierem pomidorowym, octem, chrzanem, tabasco i wodą mineralną na pulpę, doprawiamy solą. Wykładamy na sitko z gazą, pod spodem stawiamy miskę, aby zebrać sok i przez kilka godzin trzymamy w lodówce. Przecedzony sok doprawiamy tabasco i solą.

2 / 3

Łodygi selera mielemy, zalewamy olejem z pestek winogron, podgrzanym do 60°C, i wstawiamy na 2 godz. do gorącej kąpieli wodnej. Miksujemy awokado, mieszamy z sokiem z cytryny, solimy i dodajemy posiekany szczaw. Ocet balsamiczny redukujemy do konsystencji kleju. Dodajemy do lodów i mieszamy.

3 / 3

Consommé wlewamy do głębokiego talerza. Układamy w nim kulkę lodów balsamicznych. Łyżką nabieramy mus z awokado, obtaczamy w pudrze z suszonych pomidorów i układamy obok lodów. Skrapiamy olejem z selera i dekorujemy listkami selera naciowego.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.