Składniki (6porcji)
-
Śmietana kremówka 36 proc. - 500 mlŻółtka - 6Cukier - 1/3 szklankiWanilia - laska
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Do rondelka wlewam śmietankę, wsypuję cukier, dodaję nasiona oraz wyłuskany strąk wanilii. Całość podgrzewam na małym ogniu, aż zacznie się delikatnie gotować przy brzegu naczynia. Następnie pozostawiam aż odrobinę ostygnie. Wyjmuję strączek wanilii. Ucieram delikatnie żółtka, do których dodaję niewielkim strumieniem śmietankę, cały czas mieszając. Gdy krem jest gładki, przelewam go przez sitko aby pozbyć się ewentualnych pęcherzyków powietrza. Napełnione miseczki żaroodporne wstawiam do piekarnika na około 50 minut. Temperatura 100 st C. Po ostygnięciu chłodzę je przez kilka godzin w lodówce. Przed podaniem posypuję brązowym cukrem i karmelizuję przy użyciu palnika.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory