Creme brulee

Dariusz Klara/Magazyn Kuchnia 22.01.2020 16:15
(brak ocen)
OCEŃ
Creme brulee
Creme brulee
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Do rondelka wlewam śmietankę, wsypuję cukier, dodaję nasiona oraz wyłuskany strąk wanilii. Całość podgrzewam na małym ogniu, aż zacznie się delikatnie gotować przy brzegu naczynia. Następnie pozostawiam aż odrobinę ostygnie. Wyjmuję strączek wanilii. Ucieram delikatnie żółtka, do których dodaję niewielkim strumieniem śmietankę, cały czas mieszając. Gdy krem jest gładki, przelewam go przez sitko aby pozbyć się ewentualnych pęcherzyków powietrza. Napełnione miseczki żaroodporne wstawiam do piekarnika na około 50 minut. Temperatura 100 st C. Po ostygnięciu chłodzę je przez kilka godzin w lodówce. Przed podaniem posypuję brązowym cukrem i karmelizuję przy użyciu palnika.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.