Curry z krewetek
Curry z krewetek
Czas przygotowania
do 30 minut
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Olej arachidowy - łyżkaCebula biała - szklanka, drobno posiekanaDymka - szklanka, posiekanaCurry - 1-2 łyżki, zielonej pasty curryMleko kokosowe - 400 ml, niesłodzoneBulion drobiowy - szklankaSos rybny - 3 łyżkiCukier - 2 łyżeczkiPomidory - szklanka, pokrojone w kostkęKrewetki - 1 kg, oczyszczone, suroweKolendra (natka) - wedle uznaniaLimonka - cząstki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Rozgrzej olej w rondlu, dodaj cebulę, smaż, aż zacznie się rumienić (około 4 minut). Zmniejsz ogień, dodaj dymki i pastę curry, mieszając smaż około minuty, aż wszystko zacznie intensywnie pachnieć. Wówczas wlej mleko kokosowe, bulion i sos rybny, dodaj cukier i zagotuj. Włóż pomidory, gotuj 2 minuty. Dodaj krewetki, gotuj, aż przestaną być przezroczyste (3 minuty). Posyp listkami kolendry, podawaj z limonką. Rada: Według tego przepisu można także przygotować curry rybne: wystarczy zamiast krewetek wrzucić pokrojone na kawałki filety z białej ryby, np. maślanej, dorsza lub mintaja.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory