Cykoria karmelizowana
Cykoria karmelizowana
Czas przygotowania
do 30 minut
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Nie
Składniki (2porcje)
-
Cykoria - 2 żółteJabłka - 1 kwaskowateMasło - 1.5 łyżki solonegoWinogrona - 4 kiście bezpestkowychRozmaryn świeży - 4 gałązkiSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Cykorie kroimy wzdłuż na pół, usuwamy głąby. Jabłko kroimy w ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne. Cykorię i ćwiartki jabłka podsmażamy na maśle*. Dodajemy winogrona, posypujemy igiełkami rozmarynu, smażymy 20 minut na małym ogniu, nie mieszając. Odwracamy podsmażone składniki na drugą stronę i dosmażamy je przez kolejne 15 minut.
*Uwaga cykorię smażymy stroną przecięcia do dołu, a jabłka skórką do dołu.
2 / 2
Przekładamy na talerze, skrapiamy sosem, który wytworzył się na patelni. Solimy, pieprzymy, podajemy.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory